Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
Sformułować twierdzenie o trzech ciągach. Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left \sqrt[n]{\frac{(-1)^n}{n}+2n }\right}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
Ja wiem na czym polega to twierdzenie. Ale nie mam pojęcia jakie zrobić ciągi mniejszy i większy do tego?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
Najbardziej klasycznie:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\frac{-1}{n} + 2n} \le \ldots \le \sqrt[n]{\frac{1}{n} + 2n}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\frac{-1}{n} + 2n} \le \ldots \le \sqrt[n]{\frac{1}{n} + 2n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
Dzięki. Granica będzie wynosić minus nieskończoność tak? Bo liczyłem i tyle mi wychodzi ale nie wiem czy dobrze? Jak obliczyć ta granice
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left \sqrt[n]{\frac{-1}{n} + 2n}\right=\lim_{n\to\infty} \left\frac{ \sqrt[n]{\frac{-1}{n} + 2n}\cdot\sqrt[n]{\frac{-1}{n} - 2n}}{\sqrt[n]{\frac{-1}{n} - 2n} }\right=\lim_{n\to\infty} \left \frac{\sqrt[n]{\frac{(-1^2)}{n^2} - 4n^2}}{\sqrt[n]{\frac{-1}{n} - 2n}}}\right=\lim_{n\to\infty} \left \frac{\sqrt[n]{\frac{(-1^2)}{n^3} - 4n}}{\sqrt[n]{\frac{-1}{n^2} - 2}}}\right=-\infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left \sqrt[n]{\frac{-1}{n} + 2n}\right=\lim_{n\to\infty} \left\frac{ \sqrt[n]{\frac{-1}{n} + 2n}\cdot\sqrt[n]{\frac{-1}{n} - 2n}}{\sqrt[n]{\frac{-1}{n} - 2n} }\right=\lim_{n\to\infty} \left \frac{\sqrt[n]{\frac{(-1^2)}{n^2} - 4n^2}}{\sqrt[n]{\frac{-1}{n} - 2n}}}\right=\lim_{n\to\infty} \left \frac{\sqrt[n]{\frac{(-1^2)}{n^3} - 4n}}{\sqrt[n]{\frac{-1}{n^2} - 2}}}\right=-\infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
No co ty....
jak granica ciągu o wyrazach dodatnich może być ujemna
-- 15 sty 2013, o 16:01 --
\(\displaystyle{ -n<\frac{(-1)^n}{n}<n}\)-- 15 sty 2013, o 16:06 --Ok z tą "klasycznością" chodzilo mi o to że najszybciej do nieskończoności zdążającym składnikiem jest
\(\displaystyle{ 2n}\), więc dobrze jest tak dobrać szacowania by się od razu ładnie dodało i odjęło od tego.
jak granica ciągu o wyrazach dodatnich może być ujemna
-- 15 sty 2013, o 16:01 --
A jeszcze bardziej "klasycznie"Macius700 pisze:Sformułować twierdzenie o trzech ciągach. Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left \sqrt[n]{\frac{(-1)^n}{n}+2n }\right}\)
\(\displaystyle{ -n<\frac{(-1)^n}{n}<n}\)-- 15 sty 2013, o 16:06 --Ok z tą "klasycznością" chodzilo mi o to że najszybciej do nieskończoności zdążającym składnikiem jest
\(\displaystyle{ 2n}\), więc dobrze jest tak dobrać szacowania by się od razu ładnie dodało i odjęło od tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
to jak to obliczyć tą granice co mi wcześniej kolega podał bo się pogubiłem w tym
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
najprościej tak samo
po jego klasycznym szacowaniu zrobić moje drugie również klasyczne
po jego klasycznym szacowaniu zrobić moje drugie również klasyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
ale w twoim oszacowaniu brakuje \(\displaystyle{ + 2n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
jak brakuje to je sobie dodaj do obu stron., właśnie o to chodzi. Zobaczysz co się stanie i zrozumiesz dlaczego to jest "klasyczne".
Sorry za skrót myślowy..
masz zapisane dwie nierówności w jednym wierszu, dodaj do obu nierówności do obu stron..
a nie całkiem klasycznie (to mój ulubiony sposób) wyciągamy przed nawias to co dąży do nieskończoności najszybciej.
W nawiasie zostają ciągi dążące do stałej i do zera.
Ograniczam je więc stałymi i stosuje do tego twierdzenie o trzech ciągach.
Sorry za skrót myślowy..
masz zapisane dwie nierówności w jednym wierszu, dodaj do obu nierówności do obu stron..
a nie całkiem klasycznie (to mój ulubiony sposób) wyciągamy przed nawias to co dąży do nieskończoności najszybciej.
W nawiasie zostają ciągi dążące do stałej i do zera.
Ograniczam je więc stałymi i stosuje do tego twierdzenie o trzech ciągach.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 16:16 przez Frmen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
napisz mi to oszacowanie dokładnie bo nie rzoumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
\(\displaystyle{ -n<\frac{(-1)^n}{n}<n}\)
\(\displaystyle{ -n<\frac{(-1)^n}{n} \wedge \frac{(-1)^n}{n}<n}\)
do obu stron tych nierówności dodaj to \(\displaystyle{ 2n}\) co Ci brakuje
\(\displaystyle{ -n<\frac{(-1)^n}{n} \wedge \frac{(-1)^n}{n}<n}\)
do obu stron tych nierówności dodaj to \(\displaystyle{ 2n}\) co Ci brakuje
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
zrób najpierw to jedno i zobaczysz co się stanie.
jak Ci napisze odpowiedź nie będziesz wiedział skąd się wzięła, zrobisz sam, zrozumiesz
jak Ci napisze odpowiedź nie będziesz wiedział skąd się wzięła, zrobisz sam, zrozumiesz
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Obliczenie granicy ciągu- twierdzenie o trzech ciągach
Od początku mam granice \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left \sqrt[n]{\frac{-1}{n} + 2n}\right}\) co mam dalej z nią zrobić ?