Rozwiąż równanie z parametrem.

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lidka95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Rozwiąż równanie z parametrem.

Post autor: lidka95 »

Rozwiąż równanie z parametrem \(\displaystyle{ a \in R}\)

\(\displaystyle{ \frac{x-1}{x+a}=3}\)

Wychodzi mi tak: \(\displaystyle{ \frac{x-1}{x+a}=3 \Leftrightarrow \frac{2x+1+3}{x+a}=0}\), czyli \(\displaystyle{ x=- \frac{1+3a}{2}}\) Tylko nie wiem co teraz.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Rozwiąż równanie z parametrem.

Post autor: kamil13151 »

Musisz określić dla jakich \(\displaystyle{ a}\) rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=- \frac{1+3a}{2}}\), czyli wyznaczyć dziedzinę, w naszym przypadku jest to \(\displaystyle{ x \neq -a}\), czyli musi być: \(\displaystyle{ - \frac{1+3a}{2} \neq -a}\), musisz to teraz rozwiązać.
lidka95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Rozwiąż równanie z parametrem.

Post autor: lidka95 »

Źle wyznaczyłam dziedzinę. Dziękuję
ODPOWIEDZ