Dowolny plaski uklad sil przestrzenny

obi1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 lis 2012, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czestochowa
Podziękował: 1 raz

Dowolny plaski uklad sil przestrzenny

Post autor: obi1993 »

przepraszam za moja niewiedze lecz ucze sie do kolosa z mechaniki i mecze sie jeszcze z momentem w dowolnym przestrzennym ukladzie sil. moj problem polega na tym ze nie widze momentow i nie wiem jak je postrzegac wobec osi x,y,z.
pozdrawiam
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Dowolny plaski uklad sil przestrzenny

Post autor: kruszewski »


Może ten szkicyk coś pomoże ? Proszę popatrzeć na niego "aksonometrycznie".
W.Kr.
PS. Nie mam jak narysować, jestem przy użyczonym komputerze.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Dowolny plaski uklad sil przestrzenny

Post autor: siwymech »

Pojęcie momentu siły wzg. osi jest Ci znane.
Wskazówki praktycznie bez nadmiernego teoretyzowania.
1.Moment siły wzgl. osi (Mx, My, Mz) jest równy zero:
- wtedy kiedy siła równoległa do osi (rzut siły na płaszczyznę prostopadłą do osi jest punktem, stąd M=0
- wtedy kiedy siła przecina oś (ramię =0) stąd M=0
2.Podpory-reakcje
- łożyska poprzeczno - wzdłużne, przeguby kuliste -trzy składowe- rozkładasz na osie x,y,z.
- łożyska poprzeczne, zawiasy - dwie składowe

Przykład do ćwiczenia umiejętności obl. M



3.Momenty sił wzgl. osi x, y ,z
3.1. Mx= F2 a - F1 a =0
Siła F3 jest równoległa do osi x , stąd jej rzut na płaszczyznę prostopadła do osi x [(wyznacza ją układ osi (O,z, y) lub ściana sześcianu (A,B, G, E)] jest równy zero , a więc moment Mx wzgl. osi x od siły F3=0
3.2. My= 0
Siła F1- równoległa do osi
Siły F2 i F3 przecinają oś y
3.3. Mz= -F3 a+F1 b
Siła F2 równoległa do osi z i jednocześnie prostopadła do płaszczyzny(x,0,y) lub ściany sześcianu(E,F,D,G), a więc rzut siły F2 na tę płaszczyznę równy jest zero, to i moment od tej siły wzgl. osi z równy zero.
Znaki momentów jak w układzie płaskim!
P.S.
Z tymi płaszczyznami najwięcej kłopotu, stąd przykład oparty na ścianach - płaszczyznach prostopadłościanu
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Dowolny plaski uklad sil przestrzenny

Post autor: siwymech »

Korekta dla równania 3.1. Ramię do momentu siły F1 wzgl. osi x, to odległość c
Równania przyjmuje postać;
\(\displaystyle{ M_x= F_2 \cdot a - F_1 \cdot c =0}\)
ODPOWIEDZ