wypadkowa dwoch sil

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
obi1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 lis 2012, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czestochowa
Podziękował: 1 raz

wypadkowa dwoch sil

Post autor: obi1993 »

niby banalne ale nie daje mi spokoju gdyz wiadomosci wyuczone z ksiazek nie zgadzaja sie z notatkami z wykladow.

mam sile \(\displaystyle{ P_2}\) pod katem \(\displaystyle{ 0^\circ}\) do osi \(\displaystyle{ x}\)
sile \(\displaystyle{ P_1}\) pod katem gama do sily \(\displaystyle{ P_2}\), natomiast sila \(\displaystyle{ P_1}\) jest nachylona pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\) do wypadkowej \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ R}\) nachylone jest do sily \(\displaystyle{ P_2}\) pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ \gamma > \alpha > \beta}\)

z wykladu mam wzor na \(\displaystyle{ R=\sqrt{P_{1}^{2}+P_{2}^{2}+2 \cdot P_{1} \cdot P_{2} \cdot \cos \gamma}}\)
mam pytanko czy nie lepiej z rzutowac te sily na os \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) i podstawic do wzoru
\(\displaystyle{ R=\sqrt{Rx^{2} + Ry^{2} }}\)
a kierunek obliczyc z
\(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{ P_{2} }{ R }}\)

?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, o 23:18 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

wypadkowa dwoch sil

Post autor: siwymech »

To co opisałeś - tylko wtedy gdy siły ( ich kierunki) tworzą kąt prosty i mamy trójkąt prostokątny- stosujesz tw. Pitagorasa i funkcję trygonometryczną kąta ostrego.
Natomiast w ogólnym przypadku, jeżeli siły tworzą trójkąt dowolny- wtedy stosujesz
tw. cosinusów(Carnota), które podał wykładowca.
obi1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 lis 2012, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czestochowa
Podziękował: 1 raz

wypadkowa dwoch sil

Post autor: obi1993 »

a tam pod pierwiastkiem nie powinien byc minus prze dwojka bo to tez mi sie niezgadza
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

wypadkowa dwoch sil

Post autor: kruszewski »

Tak, powinien, bo to znane tw.Carnota, inaczej kosinusów.
W.Kr.
ODPOWIEDZ