obliczenie siły nacisku względem odległości podparcia

smothero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2013, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

obliczenie siły nacisku względem odległości podparcia

Post autor: smothero »

Witam, mam taki problem. Nie wiem czy dostatecznie dobrze to nazwałem i czy w odpowiednim dziale.



Mój problem polega na tym, że potrzebuję obliczyć odległość podpisaną "???" tak aby uzyskać maksymalny nacisk 700kg (podpisany na dużej strzałce po prawej stronie) przy maksymalnym obciążeniu 1500kg (strzałka po lewej stronie). Jak takie coś obliczyć? Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Jeśli nie jest dostatecznie dobrze rozrysowane i rozpisane proszę pytać a postaram się dokładniej wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

obliczenie siły nacisku względem odległości podparcia

Post autor: Kamil Wyrobek »

Jeżeli przez odległość podpisaną rozumiesz podporę dzięki której belka z ciężarami nie ugnie się znacząco, musisz wpisać odległość jako parametr X, sterować nim i sprawdzać dla jakiej wartości X wartość momentu gnącego ma najmniejszą wartość =)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

obliczenie siły nacisku względem odległości podparcia

Post autor: kruszewski »

Czyżby chodziło o to :
\(\displaystyle{ (x-122) \cdot 1500 = (367-x) \cdot 700}\) ?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

obliczenie siły nacisku względem odległości podparcia

Post autor: siwymech »

1.Obciążenia.
Podane masy w kg zamieniam na siły -siły ciężkości. Odległości wyrażam w [m]= l=2.44[m], a=1,23[m]
1.1.Prawa strona siła skupiona F1- przyjęto m1=700[kg] i g=10[m/s2]
\(\displaystyle{ F _{1}= m _{1} \cdot g= 700 \cdot 9,81 =7000[N]=7[kN]}\)
2.2 Lewa strona- siła Q, m2=1500[kg]. Przyjęto Q zaczepione w środku dług. l
\(\displaystyle{ Q=m _{2} \cdot g = 15000[N]=15[kN]}\)
2.3. Biorą pod uwagę, że obciążenie Q działa na znacznej długości zastąpimy go obciążeniem ciągłym q[kN/m2] na długości l.
\(\displaystyle{ q= frac{Q}{l}= frac{15[kN]}{2,44[m]= 6,14[kN/m ^{2} }}\)
3. Model obciążenia na rysunku.


4. Płaski układ sił równoległych. Obliczamy reakcję Ra i odległość x z warunku równowagi .
4.1. Z sumy rzutów \(\displaystyle{ R _{a}= Q+F _{1}=22[kN]}\),
4.2. Warunek równowagi momentów wszystkich sił wzgl. punktu A
\(\displaystyle{ -F _{1} \cdot [(l+a)-x] -q \cdot l ( \frac{l}{2}-x) =0}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{F _{1}+q \cdot l }{F _{1}(l+a) +q \cdot \frac{l ^{2} }{2} }}\)
ODPOWIEDZ