Witam,
Mam problem z wyznaczaniem odciętej wierzchołka paraboli. Czy ktos moze mi wytlumaczyc o co w tym wszystkim chodzi i jakimi wzorami sie poslugiwac? Mam np. wyznaczyc odcieta wierzcholka paraboli funkcji \(\displaystyle{ Z(t)=\left( -\frac{1}{84}\right)t^2+\left( \frac{1}{14} \right)t+24}\).
Z gory dzieki
Wyznaczanie odciętej wierzchołka paraboli.
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Wyznaczanie odciętej wierzchołka paraboli.
Moze problem jest w tym, ze nie wiesz co to jest odcieta?
Odcieta to pierwsza wspolrzedna wierzcholka (Wx albo p - w zaleznosci od oznaczen). Moze to pomoze.
Odcieta to pierwsza wspolrzedna wierzcholka (Wx albo p - w zaleznosci od oznaczen). Moze to pomoze.
Wyznaczanie odciętej wierzchołka paraboli.
\(\displaystyle{ x_w=- \frac{b}{2a}}\), gdzie \(\displaystyle{ b}\) to wspolczynnik przy \(\displaystyle{ t}\), \(\displaystyle{ a}\) - wspolczynnik przy \(\displaystyle{ t^2}\). U Ciebie to bedzie
\(\displaystyle{ - \frac{ \frac{1}{14} }{2} \cdot \left( - \frac{1}{84} \right)=3}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \frac{1}{14} }{2} \cdot \left( - \frac{1}{84} \right)=3}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wyznaczanie odciętej wierzchołka paraboli.
Przypominam o umieszczaniu wątków w odpowiednich działach... Ten przeniosłem....
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki


