podatek dochodowy, 32% od czego?

Osobny dział dla miłośników procentów.
esemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2012, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: esemi »

do \(\displaystyle{ 85,528}\) podatek wynosi \(\displaystyle{ 18\%}\) odjąć \(\displaystyle{ 556,02 zł}\).
ponad 85,528 podatek wynosi \(\displaystyle{ 14839,02 zł + 32\%}\) kwoty przekraczającej \(\displaystyle{ 85,528zł}\)
np. dla dochodu \(\displaystyle{ 112453 zł}\)

\(\displaystyle{ 112453 - 85528 = 26925\\
26925 \cdot 32 = 861600\\
861600 : 100 = 8616\\
8616+14839,02= 23455,02}\)


odp.podatek dochodowy od kwoty 1\(\displaystyle{ 12453 zł}\) wynosi 23455,02 zł

dobrze? napiszcie czy te \(\displaystyle{ 32\%}\) to kwoty przekraczającej(całości) czy tylko nadwyżki tzn. \(\displaystyle{ 32\%}\) z \(\displaystyle{ 112453 zł}\) czy \(\displaystyle{ 8616 zł}\) ,nie jestem pewny. W necie podają, że kwoty przekraczającej.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2013, o 20:33 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: kropka+ »

Dobrze policzyłeś, podatek to \(\displaystyle{ 14.839,02+0,32 \cdot (112.453-85.528)= 23.455,02 PLN}\)
Trzeba to zaokrąglić tak jak każą.
esemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2012, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: esemi »

czyli do zera zaokraglic? a jeśli w zadaniu nie ma, by zaokrąglić, to czy nauczycielka i tak może zniżyć ocenę(raczej)?

nie wiem czy te 32% to z pełnej kwoty czy tylko różnicy...
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: kropka+ »

Ja myślałam, że Ty to robisz dla Urzędu Skarbowego (wtedy w druku PIT jest napisane jak zaokrąglić) a jak do szkoły to zostaw tak jak jest.
\(\displaystyle{ 32 \%}\) dotyczy tylko nadwyżki
Kwota \(\displaystyle{ 14.839,02}\) jest podatkiem od kwoty \(\displaystyle{ 85.528}\) obliczonym zgodnie z tym co napisano w zadaniu.
Czyli podatek jest progresywny tzn. są progi podatkowe po przekroczeniu których państwo zabiera Ci coraz większy procent dochodu.
esemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2012, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: esemi »

a wiesz może obliczanie czego to mogło być? (bo w 1 poście chodziło o podatek dochodowy):

w zeszycie mam pozapisywanie m.in. koszt uzyskania 111,25 zł, zamiejscowy 139,06 zl, dalej: obliczanie składek ZUS, dalej: podstawy ubezpieczenia zdrowotnego(chyba tymi słowami), później obliczanie podatku dochodowego a) podstawa brutto-zus-koszt uzyskania, ulga podatkowa. b) potrącona zaliczka na podatek dochodowy, c) należna zaliczka. Do wypłaty: i tu już nie zdazyłem zapisać...

troche może chaotycznie napisanie, ale co obliczyć zamierzaliśmy na lekcji i właściwie co zapisywałem. Podatek dochodowy łatwo obliczyłem, a w zeszycie dochodziły jakies dodatkowe koszty... po prostu pogubiłem się w tym i chciałbym dowiedzieć sie co liczy się dodajac koszty uzyskania, zamiejscowe itd , podatek jakis?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: kropka+ »

Generalnie jest tak, że od przychodu odejmuje się koszty uzyskania przychodu i otrzymujemy dochód.
Potem różne wydatki (w tym składki na ubezpieczenie społeczne) zmniejszają dochód i dostajemy dochód do opodatkowania.
Potem obliczamy podatek dochodowy (jak w tym zadaniu).
Potem odliczamy od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne i ulgi podatkowe i dostajemy podatek po odliczeniach.
Potem patrzymy ile podatku zapłaciliśmy w comiesięcznych zaliczkach na podatek dochodowy (są potrącane z wynagrodzenia) i albo mamy nadpłatę albo kwotę do zapłaty.
Wystarczy jak sobie przejrzysz dowolny PIT i wszystko Ci się wyjaśni.
esemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2012, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: esemi »

trudne to czyli tak naprawde to co w zadaniu odnosi sie do lekcji w szkole, bo w życiu pełne obliczenie przebiega inaczej?

a jak to nazwać, jakie są to nazwy. Podatek dochodowy w 1 poście, natomiast dodajac te składki itd. to podatek, ale jaki już? Co prawdopodobnie obliczaliśmy na lekcji wtedy?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: kropka+ »

esemi pisze:a wiesz może obliczanie czego to mogło być? ... c) należna zaliczka. Do wypłaty: i tu już nie zdazyłem zapisać...
To czego nie zdążyłeś zapisać to wyliczenie, czy masz nadpłatę, czy niedopłatę podatku dochodowego. Wszystko co napisałeś służy do wyliczenia podatku dochodowego i rozliczenia się z Urzędem Skarbowym. Wpisz w google PIT i przestudiuj dowolny formularz PIT (czyli zeznanie o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym)
esemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2012, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: esemi »

no tak, ale w 1 poście podatek dochodowy tak łatwo obliczyłem, natomiast później doszły jakieś składki...

nie wiem czy mam sie ograniczyć do tego co w 1 poście czy obliczać także te składki itd. czy może w życiu wszystko sie liczy, a na lekcji niekoniecznie?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: kropka+ »

esemi pisze:nie wiem czy mam sie ograniczyć do tego co w 1 poście czy obliczać także te składki itd.
Składki są dane (i w zadaniu i w życiu), więc ich nie obliczasz, tylko w odpowiednich miejscach odejmujesz od dochodu lub podatku. Przejrzyj wreszcie PIT.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3110
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: Frey »

kropka+ pisze:Generalnie jest tak, że od przychodu odejmuje się koszty uzyskania przychodu i otrzymujemy dochód.
Potem różne wydatki (w tym składki na ubezpieczenie społeczne) zmniejszają dochód i dostajemy dochód do opodatkowania.
Potem obliczamy podatek dochodowy (jak w tym zadaniu).
Potem odliczamy od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne i ulgi podatkowe i dostajemy podatek po odliczeniach.
Potem patrzymy ile podatku zapłaciliśmy w comiesięcznych zaliczkach na podatek dochodowy (są potrącane z wynagrodzenia) i albo mamy nadpłatę albo kwotę do zapłaty.
Wystarczy jak sobie przejrzysz dowolny PIT i wszystko Ci się wyjaśni.
Generalnie tak, ale jeszcze trzeba dokonać korekty o kwotę wolną od podatku.

Potem różne wydatki (w tym składki na ubezpieczenie społeczne) zmniejszają dochód i dostajemy dochód do opodatkowania.
Mniej więcej gdzieś tutaj, to uwzględniamy.
Potem obliczamy podatek dochodowy (jak w tym zadaniu).

Btw w sieci jest sporo dobrych kalkulatorów, które liczą takie rzeczy, nie mówiąc już o programach do rozliczania PITu.
esemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2012, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: esemi »

Przejrzałem w internecie druk PIT i niestety nie rozumiem dalej... zmyliły mnie przykładowe zadania jakie podaja np.
Pani Kowalska zarobiła brutto \(\displaystyle{ 50 000}\)zł.
Podatek jak dobrze pamiętam to \(\displaystyle{ 18}\)% zarobków brutto minus \(\displaystyle{ 556,02}\)zł , wyjdzie chyba \(\displaystyle{ 8443,98}\)zł .

Wiem, że później jest ten II próg i inaczej sie liczy, ale chodzi o sama treść zadania... nie będę cytował, ale dokładnie tak jest od kwoty brutto, 18%, minus tamto i koniec zadania. Podawana jest odpowiedź. Dlaczego niby? nie rozumiem czemu w każdym zadaniu jakie widze od razu podaja wynik, skoro jeszcze składki ubezp. społ., po potrąceniu składek itd, koszt uzyskania itd itd..


zapisalem w zeszycie przykład jak obliczać podatek dochodowy os. fizycznej:
mies. wynagrodzenie \(\displaystyle{ 2400}\)zł brutto
składki ubezp. społ \(\displaystyle{ 13, 71}\)%
po potrąceniu składek \(\displaystyle{ 2070,96}\)
koszt uzyskania przychodu \(\displaystyle{ 111,25}\)
podstawa opodatkowania \(\displaystyle{ 1959,71}\)
podst. po zaokrągleniu \(\displaystyle{ 1960,00}\)zł nie jestem pewien.. przecież od cyfry 4 sie zaokragla chyba
podatek dochodowy \(\displaystyle{ 18}\)% minus \(\displaystyle{ 46,33}\)zł (zupełnie nie wiem skad ta kwota i czy zawsze sie ją odejmuje) da \(\displaystyle{ 306,47}\)
składka na zdrowotne \(\displaystyle{ 7,75}\)%
składka potracana od wynagrodzenia \(\displaystyle{ 1,25}\)%
zaliczka na podatek \(\displaystyle{ 145,97}\)
zaliczka po zaokrągleniu \(\displaystyle{ 146,00}\)
podatek dochodowy powinien wynieść chyba: \(\displaystyle{ 18*2400 : 100 - 556,02}\) ale tak to nie wyjdzie ..

spróbowałem inaczej i po słowach "składka potracana od wynagrodzenia" wyszło mi ... \(\displaystyle{ 29}\) groszy :s

@edit

Chyba już rozumiem. Obliczałem od końcowej kwoty, a tam od trzeciego punktu trzeba... teraz mi wyszło \(\displaystyle{ 1321,14}\)..
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: kropka+ »

esemi pisze: ... teraz mi wyszło \(\displaystyle{ 1321,14}\)..
Tu Ci nie ma co wychodzić , bo napisałeś rozwiązane zadanie na obliczenie miesięcznej zaliczki na podatek dochodowy i wynik jest \(\displaystyle{ 146, 00 PLN}\). Tak liczą księgowi i co miesiąc odprowadzają takie zaliczki do Urzędu Skarbowego.

Ponadto:
Ponieważ roczny koszt uzyskania przychodu jest \(\displaystyle{ 556,02 PLN}\) to miesięczny jest \(\displaystyle{ \frac{556,02}{12} \approx 46,33}\)
Bardzo często w drukach księgowych jest wyraźnie napisane, żeby zaokrąglać w górę (np. do
pełnych złotych)
esemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2012, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: esemi »

ale to \(\displaystyle{ 146}\)zł znikąd wychodzi...

w zeszycie mam tak (teraz podam dokładnie jak mam, to chyba przykład):
1. wynagrodzenie brutto \(\displaystyle{ 2400}\)
2. ubezp. społ. \(\displaystyle{ (13,71)}\)% = \(\displaystyle{ 329,04}\)
3. wynagrodzenie po potrąceniu składek \(\displaystyle{ 2070,96}\)zł (poz. 1-2)
4. koszty uzyskania przychodu \(\displaystyle{ 111,25}\)
5. podstawa opodatkowania \(\displaystyle{ 1959,71}\)zł (poz. 3-4)
6. podstawa po zaokrągleniu \(\displaystyle{ 1960,00}\)
7. podatek dochodowy \(\displaystyle{ 18}\)% od poz. \(\displaystyle{ 6}\) minus \(\displaystyle{ 46,33}\)zł = \(\displaystyle{ 306, 47}\)
8. składka na zdrowotne potrącona od zaliczki, \(\displaystyle{ 7,75}\)% od poz. 3 , \(\displaystyle{ 160,50}\)
9. składka potrącana od wynagrodzenia \(\displaystyle{ (1,25)}\)% od poz. 3 = \(\displaystyle{ 25,89}\)
10. zaliczka na podatek dochodowy (poz. 7-8) \(\displaystyle{ 145,97}\)
11. zaliczka po zaokrągleniu \(\displaystyle{ 146,00}\)

Pomóżcie mi to obliczyć albo wytłumaczyć co prawdopodobnie bede musiał liczyć na sprawdzianie.. Zwróćcie uwagę na to co w nawiasie (pozycje 7-8 np.). Wszystko już wiem, jeśli chodzi o regułki, natomiast z obliczaniem tego mam problem. Tak samo z ubezpieczeniem zdrowotnym (w ogóle inna tabelka, inne dane)..

albo np. było mówione, że jak poniżej \(\displaystyle{ 85528}\), to \(\displaystyle{ 18}\)% tego minus \(\displaystyle{ 556,02}\)zł , a jak ponad \(\displaystyle{ 85528}\) , to chyba minus \(\displaystyle{ 14839,02}\)zł i \(\displaystyle{ 32}\)% nadwyżki dodać . Jeszcze pamiętam \(\displaystyle{ 19}\)% dla os. prawnych.

Co jest więc czym? mam problem z odrozniem tego, choć niektóre liczby znam już na pamięć..

czyli \(\displaystyle{ 46,33}\)zł to koszt uzyskania, a nie ulga podatkowa pogubiłem sie bardzo...
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3110
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

podatek dochodowy, 32% od czego?

Post autor: Frey »

o ile pamiętam to miesięczny koszt uzyskania przychodu był raczej coś koło 111zł, zatem to 46,33 to raczej ulga podatkowa, a nie koszt uzyskania.
ODPOWIEDZ