Mam problem z rozwiązaniem przykładów:
a) \(\displaystyle{ \sin^{2} 3x = 1}\)
b) \(\displaystyle{ \cos^{2} \left( x-\frac{ \pi}{4} \right) = \frac{1}{4}}\)
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć i pokazać na rysunku?
-- 8 sty 2013, o 19:29 --
wie ktoś jak to obliczyć?
Równania trygonometryczne
-
Wiolunia
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 16:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 8 sty 2013, o 19:48 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj jedne klamry[latex] [/latex] na całe równanie.
Powód: Stosuj jedne klamry
- Vardamir
- Użytkownik

- Posty: 1911
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Równania trygonometryczne
Pierwiastkujemy obustronnie.
\(\displaystyle{ \sin^2 3x = 1 \\
\left| \sin 3x \right| =1 \\
\sin 3x=-1 \vee \sin 3x = 1 \\
\sin 3x = \sin (-\frac{\pi}{2}+2k\pi) \vee \sin 3x = \sin (\frac{\pi}{2}+2k\pi)}\)
Dalej już sobie poradzisz. Drugi przykład analogicznie.
\(\displaystyle{ \sin^2 3x = 1 \\
\left| \sin 3x \right| =1 \\
\sin 3x=-1 \vee \sin 3x = 1 \\
\sin 3x = \sin (-\frac{\pi}{2}+2k\pi) \vee \sin 3x = \sin (\frac{\pi}{2}+2k\pi)}\)
Dalej już sobie poradzisz. Drugi przykład analogicznie.
-
Wiolunia
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 16:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Równania trygonometryczne
a co zrobić w drugim przykładzie z tym nawiasem później. Wymnożyć go ? jest wzór na to chyba
- Vardamir
- Użytkownik

- Posty: 1911
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Równania trygonometryczne
Odnoszę wrażenie, że uznałaś zadanie za rozwiązane, ale tam trzeba jeszcze ten \(\displaystyle{ x}\) wyliczyć.
Pokaż jak liczysz drugi przykład, poprawimy jak coś będzie źle.
Pokaż jak liczysz drugi przykład, poprawimy jak coś będzie źle.