Jak sie liczy rząd macierzy?
-
ugasienica
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 8 lis 2006, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 17 razy
Jak sie liczy rząd macierzy?
Utknęłam na dwoch zadanich... umiem obliczyc wyznacznik macierzy 2x2 ale z tym nie wiem jak
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&4&5\\0&2&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ rz(A)=\left[\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&8&2\end{array}\right] =1, tak??}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&4&5\\0&2&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ rz(A)=\left[\begin{array}{ccc}1&4&1\\2&8&2\end{array}\right] =1, tak??}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2007, o 14:34 przez ugasienica, łącznie zmieniany 1 raz.
- Comma
- Użytkownik

- Posty: 557
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Jak sie liczy rząd macierzy?
Rząd podanej przez Ciebie macierzy 2x3 wynosi zero. Jako, że wektory z drugiej i trzeciej kolumny są krotnościami wektora z kolumny pierwszej, równie dobrze możemy je z tej macierzy wykreślić. Zostaje nam jeden wektor, który jest od siebie liniowo zależny, stąd rząd macierzy wynosi 0.
-
kraju
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 23:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Pomógł: 2 razy
Jak sie liczy rząd macierzy?
Siemanko
Ad1.
Wyznacznik macierzy można obliczyć następująco:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&4&5\\0&2&3\end{array}\right]=(1*4*3)+(2*2*1)+(0*1*5)-[(1*4*0)+(1*2*3)+(1*2*5)]=0}\)
Ad2.
[ Dodano: 22 Marzec 2007, 14:14 ]
Przepraszam Droga Koleżanko,
ale rząd wyżej wymienionej macierzy wynosi jeden, ponieważ z tej macierzy możemy wybrać taki minor, którego wyznacznik jest różny od zera. np. \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\ \end{array}\right]}\) -wiec rz(A)=1
Pozdro
Ad1.
Wyznacznik macierzy można obliczyć następująco:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&4&5\\0&2&3\end{array}\right]=(1*4*3)+(2*2*1)+(0*1*5)-[(1*4*0)+(1*2*3)+(1*2*5)]=0}\)
Ad2.
[ Dodano: 22 Marzec 2007, 14:14 ]
Comma pisze:Rząd podanej przez Ciebie macierzy 2x3 wynosi zero. Jako, że wektory z drugiej i trzeciej kolumny są krotnościami wektora z kolumny pierwszej, równie dobrze możemy je z tej macierzy wykreślić. Zostaje nam jeden wektor, który jest od siebie liniowo zależny, stąd rząd macierzy wynosi 0.
Przepraszam Droga Koleżanko,
ale rząd wyżej wymienionej macierzy wynosi jeden, ponieważ z tej macierzy możemy wybrać taki minor, którego wyznacznik jest różny od zera. np. \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\ \end{array}\right]}\) -wiec rz(A)=1
Pozdro
-
oooiii
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: uć
- Podziękował: 1 raz
Jak sie liczy rząd macierzy?
dla mnie nawet jest rowny 2 ,
a gdy wyznacznik glowny jest rowny 0 wtedy rzad jest
tak mi sie zdaje
a gdy wyznacznik glowny jest rowny 0 wtedy rzad jest
tak mi sie zdaje
-
kraju
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 23:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Pomógł: 2 razy
Jak sie liczy rząd macierzy?
Zgodzę sie z Tobą ze wyznacznik główny jest równy zero, ale nie przyznam Ci racji ze rząd jest równy dwa, ponieważ nie istnieje taki minor 2x2 utworzony z tej macierzy którego wyznacznik jest różny od zera. Zgadza się ?oooiii pisze:dla mnie nawet jest rowny 2 ,
a gdy wyznacznik glowny jest rowny 0 wtedy rzad jest
tak mi sie zdaje
pozdro
-
ugasienica
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 8 lis 2006, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 17 razy
Jak sie liczy rząd macierzy?
dziekuję serdecznie... mimo roznych wersji odpowiedzi jakotako zzrozumiałam temat
Jak sie liczy rząd macierzy?
Ćwiczę sobię rzędy macierzy. Jutro kolokwium. Dlaczego rząd tej macierzy nie jest równy 2? Biore sobie podwyznacznik 2x2 tej macierzy 3x3 i wychodzi różny od zera! Wytłumaczcie mi proszę, bo nei czaję teraz!
Jak sie liczy rząd macierzy?
Hmm też mam wątpliwość... Da się stworzyć minor 2x2 różny od 0
\(\displaystyle{ \left|1 1\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|2 4 \right|}\) = 1*4 - 1*2 = 4-2 = 2 jest różne od 0
\(\displaystyle{ \left|1 1\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|2 4 \right|}\) = 1*4 - 1*2 = 4-2 = 2 jest różne od 0
Jak sie liczy rząd macierzy?
wytłumaczy nam to ktoś? Skoro wyznacznik minora podanego przez Adiko jest rozny od zera to dlaczego rząd tej macirzy nie jest rowny 2?
-
JankoS
- Użytkownik

- Posty: 3099
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Jak sie liczy rząd macierzy?
'Za Gaussem"
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&4&5\\0&2&3\end{array}\right] \sim \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\0&2&3\\0&2&3\end{array}\right] \sim \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\0&2&3\\0&0&0\end{array}\right]}\).
Rząd macierzy jest równy rzędowi niezerowych wierszy.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&4&5\\0&2&3\end{array}\right] \sim \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\0&2&3\\0&2&3\end{array}\right] \sim \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\0&2&3\\0&0&0\end{array}\right]}\).
Rząd macierzy jest równy rzędowi niezerowych wierszy.

