Niech \(\displaystyle{ a, b,c}\) będą bokami trójkata oraz niech \(\displaystyle{ a+b+c = 1}\).Pokaż
\(\displaystyle{ {{1}\over{a^2}}+{{1}\over{b^2}}+{{1}\over{c^2}}+{{1}\over{4abc}}\geq \ 32}\)
[Nierówności][Planimetria] Nierówność z bokami trójkata
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- timon92
- Użytkownik

- Posty: 1676
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 485 razy
[Nierówności][Planimetria] Nierówność z bokami trójkata
można \(\displaystyle{ 32}\) zamienić na \(\displaystyle{ 33.75}\) a boki trójkąta nie są potrzebne
-
Spokojny_
- Użytkownik

- Posty: 95
- Rejestracja: 19 mar 2010, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brwinów/Biłgoraj
- Podziękował: 27 razy
[Nierówności][Planimetria] Nierówność z bokami trójkata
Ale żeby dowieść nierówności użytych powyżej to raczej trzeba je wymnożyć?
Załóżmy druga:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4abc} \ge \frac{27}{4(a+b+c)^3} \\
\frac{1}{abc} \ge \frac{27}{(a+b+c)^3} \\
(a+b+c)^3 \geq 27abc\\
(a^3+b^3+c^3)+3\sum a^2b \ +6abc \geq 27abc\\
(a^3+b^3+c^3)+3\sum a^3b \geq21abc}\)
i tutaj jest to już zsumowany stronami Muirhead dla
\(\displaystyle{ \left [ 3,0,0 \right ]\geq\left [ 1,1,1 \right ]\\
3\left [ 2,1,0 \right ]\geq3\left [ 1,1,1 \right ]}\)
O to chodzi?
Pozdrawiam.
Załóżmy druga:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4abc} \ge \frac{27}{4(a+b+c)^3} \\
\frac{1}{abc} \ge \frac{27}{(a+b+c)^3} \\
(a+b+c)^3 \geq 27abc\\
(a^3+b^3+c^3)+3\sum a^2b \ +6abc \geq 27abc\\
(a^3+b^3+c^3)+3\sum a^3b \geq21abc}\)
i tutaj jest to już zsumowany stronami Muirhead dla
\(\displaystyle{ \left [ 3,0,0 \right ]\geq\left [ 1,1,1 \right ]\\
3\left [ 2,1,0 \right ]\geq3\left [ 1,1,1 \right ]}\)
O to chodzi?
Pozdrawiam.
- timon92
- Użytkownik

- Posty: 1676
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 485 razy
[Nierówności][Planimetria] Nierówność z bokami trójkata
można wymnożyć i skorzystać z nierówności Muirheada
można je też uzasadnić doszukując się w nich nierówności między średnimi
można je też uzasadnić doszukując się w nich nierówności między średnimi

