Weryfikacja Hipotez

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
azara11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:39
Płeć: Mężczyzna

Weryfikacja Hipotez

Post autor: azara11 »

Witam

Mam problem z 2 zadaniami prosze o pomoc i objaśnienie
zad1
W pewnym zakładzie objęto badaniem \(\displaystyle{ 200}\) robotników pod względem procentu wykonania normy i uzyskano wyniki:
\(\displaystyle{ \overline{x} = 103,45 ; S^2 =195,58}\) .
Na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) zweryfikować hipotezę, że przeciętny procent wykonania normy jest równy \(\displaystyle{ 100 \%}\), wobec hipotezy alternatywnej, że jest większy niż \(\displaystyle{ 100\%}\).
zad2
Maszyna mieszająca nawóz jest tak nastawiona, aby w każdych \(\displaystyle{ 100 \ kg}\) nawozu było \(\displaystyle{ 10 \ kg}\) azotanu. Zbadano dziesięć 100-kilogramowych worków i otrzymano:
\(\displaystyle{ \overline{x} = 10,4,S^2=1,24}\).
Czy na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) można uważać za słuszną hipotezę, że przeciętna zawartość azotanu jest wyższa niż \(\displaystyle{ 10 \%}\). Przyjmij, że zawartość azotanu w nawozie ma rozkład normalny.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, o 22:28 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

Weryfikacja Hipotez

Post autor: miodzio1988 »

problemy jakie się pojawiają? Postaw hipotezy najpierw
azara11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:39
Płeć: Mężczyzna

Weryfikacja Hipotez

Post autor: azara11 »

Niewie wogóle jak zacząć.
miodzio1988

Weryfikacja Hipotez

Post autor: miodzio1988 »

Dobrze, że nie wie. Powiedziałem jak zacząć. Najpierw hipotezy tworzysz. jak taka hipoteza wygląda?
azara11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:39
Płeć: Mężczyzna

Weryfikacja Hipotez

Post autor: azara11 »

Naprawde nie mam pojęcia
miodzio1988

Weryfikacja Hipotez

Post autor: miodzio1988 »

Naprawdę jak pierwszego kroku nie zrobisz to nic nie zrobimy. Polecić Ci mogę literaturę albo inne tematy u nas na forum, bo inaczej nie ma szans na zrobienie czegokolwiek
azara11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:39
Płeć: Mężczyzna

Weryfikacja Hipotez

Post autor: azara11 »

dla zad 1
\(\displaystyle{ H_{0} : \mu =100 \% \\
H_{1} : \mu >100 \%}\)

zad2
\(\displaystyle{ H_{1} : \mu >10 \%}\)
czy o to chodzi jest to poprawne?
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, o 14:26 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ