Całkiem fajny problem: Ile jest 6-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,...,49\right\}}\), takich, że nie ma w nim żadnych dwóch kolejnych liczb.
Wymyśliłem pewne rozwiązanie, ale jest ono średnio eleganckie i nie jestem pewny czy jest do końca poprawne . Byłbym wdzięczny za sprawdzenie poprawności mojego rozwiązania, oraz inne pomysły.
Każdemu podzbiorowi danego zbioru można jednoznacznie przyporządkować pewien ciąg zero-jedynkowy. (1 na k-tym miejscu oznacz, że wybraliśmy k-ty element).
Przez \(\displaystyle{ F_{k}(n)}\) oznaczmy liczę n-elementowych ciągów zero-jedynkowych, takich że, żadne dwie jedynki nie sąsiadują, a liczba jedynek w tym ciągu to k. Mamy więc obliczyć \(\displaystyle{ F_{6}(49)}\). Zauważmy, że zachodzą dwie miłe rzeczy:
\(\displaystyle{ F_{k}(n)= F_{k}(n-1)+ F_{k-1}(n-2)}\) oraz \(\displaystyle{ F_{k}(2k-1)=1 _{}}\).
Zachodzi więc: \(\displaystyle{ F_{6}(49)= F_{6}(48)+ F_{5}(47)=F_{6}(47)+F_{5}(47)+F_{5}(46)=...=F_{6}(11)+F_{5}(47)+F_{5}(46)+...+F_{5}(10)= F_{5}(47)+F_{5}(46)+...+F_{5}(10)+F_{5}(9)}\)
Analogicznie rozbijając dalej powinno wyjść: \(\displaystyle{ F_{6}(49)= F_{4}(45)+2F_{4}(44)+3F_{4}(43)+...+38F_{4}(8)+39F_{4}(7)}\).
I dalej: \(\displaystyle{ F_{6}(49)= \sum_{i=1}^{39} \frac{i(i+1)}{2}F_{3}(44-i)}\)
Dalej w las: \(\displaystyle{ F_{6}(49)= \sum_{i=1}^{39} \frac{i(i+1)}{2}( \sum_{k=2}^{41-i} F_{2}(44-i-k))}\)
I finalnie (po uwzględnieniu oczywistego \(\displaystyle{ F_{1}(a)=a}\)) :
\(\displaystyle{ F_{6}(49)= \sum_{i=1}^{39} \frac{i(i+1)}{2}( \sum_{k=2}^{41-i} ( \sum_{l=2}^{43-i-k} (44-i-k-l)))}\)
[Kombinatoryka] Duży lotek
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Panda
- Użytkownik

- Posty: 334
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 28 razy
[Kombinatoryka] Duży lotek
Rekurencja wygląda dobrze, ale istnieje elegancki wzór zależny od \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ k}\) i wyznaczenie go nie jest zbyt pochłaniające obliczeniowo.
Do takich rzeczy (i wielu innych) polecam Aspekty Kombinatoryki Victora Bryanta.
Na początek:
Do takich rzeczy (i wielu innych) polecam Aspekty Kombinatoryki Victora Bryanta.
Na początek:
hint 1:
- fon_nojman
- Użytkownik

- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
[Kombinatoryka] Duży lotek
Niech \(\displaystyle{ x_1, x_2,\ldots ,x_6}\) oznaczają wylosowane liczby w kolejności rosnącej.
Oznaczmy \(\displaystyle{ d_1=x_1-1, d_2=x_2-x_1,\ldots, d_6=x_6-x_5, d_7=49-x_6.}\)
Warunek, żeby nie stały obok siebie oznacza \(\displaystyle{ d_2 \ge 2, d_3 \ge 2,\ldots ,d_6 \ge 2.}\)
Oczywiście musi tez zachodzić \(\displaystyle{ d_1 \ge 0, d_7 \ge 0.}\)
Wystarczy, że poszukamy teraz liczby rozwiązań równania
\(\displaystyle{ d_1+d_2+\ldots +d_7=48}\) (liczby te muszą sumować się do \(\displaystyle{ 48}\) co wynika z ich postaci).
Łatwiej będzie znaleźć liczbę rozwiązań równania
\(\displaystyle{ (d_1+1)+(d_2-1)+\ldots +(d_6-1)+(d_7+1)=45}\)
co jest równoważne poprzedniemu.
To już jest łatwo rozwiązać np. tak: mamy \(\displaystyle{ 45}\) elementów i wstawiamy pomiędzy nie \(\displaystyle{ 6}\) kreseczek, rys:
0000|0000000000|0|000000|00000000000000000000|0|000
Możemy to zrobić na \(\displaystyle{ {44 \choose 6}}\) sposobów, co jest rozwiązaniem zadania.
Oznaczmy \(\displaystyle{ d_1=x_1-1, d_2=x_2-x_1,\ldots, d_6=x_6-x_5, d_7=49-x_6.}\)
Warunek, żeby nie stały obok siebie oznacza \(\displaystyle{ d_2 \ge 2, d_3 \ge 2,\ldots ,d_6 \ge 2.}\)
Oczywiście musi tez zachodzić \(\displaystyle{ d_1 \ge 0, d_7 \ge 0.}\)
Wystarczy, że poszukamy teraz liczby rozwiązań równania
\(\displaystyle{ d_1+d_2+\ldots +d_7=48}\) (liczby te muszą sumować się do \(\displaystyle{ 48}\) co wynika z ich postaci).
Łatwiej będzie znaleźć liczbę rozwiązań równania
\(\displaystyle{ (d_1+1)+(d_2-1)+\ldots +(d_6-1)+(d_7+1)=45}\)
co jest równoważne poprzedniemu.
To już jest łatwo rozwiązać np. tak: mamy \(\displaystyle{ 45}\) elementów i wstawiamy pomiędzy nie \(\displaystyle{ 6}\) kreseczek, rys:
0000|0000000000|0|000000|00000000000000000000|0|000
Możemy to zrobić na \(\displaystyle{ {44 \choose 6}}\) sposobów, co jest rozwiązaniem zadania.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy