Zapis liczby w postaci potęgi

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
snooks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 6 razy

Zapis liczby w postaci potęgi

Post autor: snooks »

Witam,

Mam zadanie: Zapisz liczbę w postaci potęgi \(\displaystyle{ a^{x}}\) gdzie \(\displaystyle{ a \in N}\)
I mam problem z jednym przykładem:

\(\displaystyle{ \sqrt{5 \sqrt{5 \sqrt{5}}}}\)

i nie mam pojęcia jak się za to zabrać
HuBson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 14 razy

Zapis liczby w postaci potęgi

Post autor: HuBson »

Wskazówka \(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{2} } = \sqrt{5}}\)
ODPOWIEDZ