[Nierówności][Planimetria] Nierówność z bokami trójkata

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

[Nierówności][Planimetria] Nierówność z bokami trójkata

Post autor: rochaj »

Pokaż że jeśli \(\displaystyle{ a,b,c}\) są bokami trójkata oraz \(\displaystyle{ c\geq a}\) to \(\displaystyle{ \frac{b^{2}+c^{2}}{a^{2}}\geq \frac{2\sqrt{3}c\cdot\sin\beta -a}{b+c}}\)


gdzie \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem \(\displaystyle{ ABC}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[Nierówności][Planimetria] Nierówność z bokami trójkata

Post autor: mol_ksiazkowy »

Nierozwiązane problemy III, Zadanie 40
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ