współrzędne wierzchołka trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
22mz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

współrzędne wierzchołka trójkąta

Post autor: 22mz »

W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dane są punkty \(\displaystyle{ A=(0,0), B=(6,2)}\) oraz jego ortocentrum \(\displaystyle{ H=(2,4)}\). Wyznacz współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) oraz pole tego trójkąta.
ortocentrum czyli punkt przeciecia się wysokości
Ostatnio zmieniony 13 gru 2012, o 19:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4432
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

współrzędne wierzchołka trójkąta

Post autor: lukasz1804 »

Wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) jest punktem wspólnym prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzącej przez \(\displaystyle{ H}\) oraz (na przykład) prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AH}\) i przechodzącej przez \(\displaystyle{ B}\).
Mając dane współrzędne trzech wierzchołków trójkąta, wyznacz jego pole korzystając z odpowiedniego wzoru.
ODPOWIEDZ