[Trygonometria][Ciągi] suma tangensów
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- rochaj
- Użytkownik

- Posty: 407
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
[Trygonometria][Ciągi] suma tangensów
Pokaż że \(\displaystyle{ \tg1^{\circ}+\tg7^{\circ}+...+\tg175^{\circ}=-30\sqrt3}\), gdzie \(\displaystyle{ 1^{\circ},7^{\circ},...,175^{\circ}}\) tworzą ciag arytmetyczny.
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
[Trygonometria][Ciągi] suma tangensów
do tego ma zastosowanie wzór \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n-1} tg\left( \alpha +k\cdot\frac{\pi}{n}\right) =-n\cdot ctg(n\alpha)}\)