Zbieżność szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Mefistofeles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 sty 2011, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: Mefistofeles »

\(\displaystyle{ \sum_{1}^{ \infty } \left( \frac{n-1}{2n+1} \right) ^{2n}}\) Czy ten szereg jest zbieżny czy rozbieżny? Z kryterium Cauchy'ego i "na piechotkę" doszedłem do tego, że jest zbieżny. Jednak moja wykładowczyni stwierdziła, że nie i nie raczyła mi wyjaśnić gdzie robię błąd. Będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2012, o 13:28 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4965
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: Zordon »

Zbieżny z kryterium Cauchyego, czy też dAlamberta.
Mefistofeles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 sty 2011, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: Mefistofeles »

Mógłbyś mi zaprezentować jak to robisz?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4965
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: Zordon »

Liczę odpowiednią granicę i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), nie ma tu żadnej filozofii.
madzieq92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, o 12:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 10 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: madzieq92 »

Skorzystaj z kryterium Cauchy'ego, który brzmi:

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{a_n}}\), gdzie \(\displaystyle{ a_n}\) to Twoje wyrazy szeregu.

Podstawiasz, za \(\displaystyle{ a_n}\) wyrazy Twojego szeregu, czyli \(\displaystyle{ \left( \frac{n-1}{2n+1} \right) ^{2n}}\)i liczysz tą granicę, jeśli wyjdzie mniejsza od 1 to szereg jest zbieżny, jeśli większa to rozbieżny. Jeśli zaś wyszłaby Ci 1, to kryterium nie rostrzyga i trzeba poszukać innej metody badania zbieżności. No to liczymy :) :


\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{a_n} = \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \left( \frac{n-1}{2n+1} \right) ^{2n}} = \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n-1}{2n+1} \right) ^{2} = \lim_{ n\to \infty } \frac{n^2-2n+1}{4n^2+4n+1} = \frac{1}{4}}\)

Granica jest mniejsza od 1, więc szereg jest zbieżny.

Pozdrawiam :))
Ostatnio zmieniony 4 gru 2012, o 13:29 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: Chromosom »

Przedstaw poprawne rozwiązanie i jeszcze raz poproś o wyjaśnienie - każdy może popełnić błąd, zwłaszcza po wielu latach pracy z danym zagadnieniem powyższe obliczenia jednoznacznie wskazują, że szereg jest zbieżny.
ODPOWIEDZ