wyznacz granice funkcji

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

wyznacz granice funkcji

Post autor: breti »

a)\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } = \left( 0,\underbrace{9\ldots9}_{n} \right) ^{10n}}\)
b)\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } =\sin \sqrt{n+1} -\sin \sqrt{n}}\)
c)\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }=n \left( \sqrt[n]{3} -1 \right)}\)
d)\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } = \frac {\sin ^{2}n +4n }{3n-1}}\)
e)\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } =n \left( \frac{1}{1+n ^{2} } + ... + \frac{1}{n+n ^{2} } \right)}\)
f) \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } =n \left( \frac{1}{1+n ^{2} } + \frac{2}{2+n ^{2} } + ... + \frac{n}{n+n ^{2} } \right)}\)
g) \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } =\sin \left( \pi \sqrt{n ^{2}+n } \right)}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, o 18:32 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

wyznacz granice funkcji

Post autor: 777Lolek »

a) \(\displaystyle{ 0,\underbrace{9\ldots9}_{n} = 1 - \frac{1}{10^n}}\).

e) \(\displaystyle{ n\left(\frac{n}{n+n^2}\right) \le n\left( \frac{1}{1+n ^{2} } + ... + \frac{1}{n+n ^{2} } \right) \le n\left(\frac{n}{1+n^2}\right)}\)

f) jak w e, tylko w licznikach oszacowań wzór na sumę ciągu arytmetycznego.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

wyznacz granice funkcji

Post autor: breti »

a jakieś wskazówki o kolejnych przykładów mógłby ktoś podrzucić?
ODPOWIEDZ