Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
1.Dziewięciu chłopców i 14 dziewczyn ustawiano na wszystkie możliwe sposoby w rzędzie. Wyznaczyć średnią liczbę sąsiadów odmiennej płci.
2. Dana jest rodzina wszystkich \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,......,2n\right\}}\). Dla każdego takiego podzbioru \(\displaystyle{ A}\) rozważmy jego najmniejszy element. Wyznaczyć średnią wielkość najmniejszego elementu po wszystkich takich \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorach.
średnia wielkość w zadaniach kombinatorycznych
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
średnia wielkość w zadaniach kombinatorycznych
ad 2
Zadanie jest ze 101 Nierozwiązanych
Zadanie jest ze 101 Nierozwiązanych
Ukryta treść:
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
średnia wielkość w zadaniach kombinatorycznych
Czy w pierwszym chodzi o średnią liczbę par sąsiadów odmiennej płci?
Dla każdego chłopaka \(\displaystyle{ c}\) i dziewczyny \(\displaystyle{ d}\) prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\) będą sąsiadami, jest równe \(\displaystyle{ 2\cdot\frac{22}{23}\cdot\frac1{22}}\). A wszystkich możliwych wyborów \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\) jest \(\displaystyle{ 9\cdot14}\). Jaki stąd wniosek?
Dla każdego chłopaka \(\displaystyle{ c}\) i dziewczyny \(\displaystyle{ d}\) prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\) będą sąsiadami, jest równe \(\displaystyle{ 2\cdot\frac{22}{23}\cdot\frac1{22}}\). A wszystkich możliwych wyborów \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\) jest \(\displaystyle{ 9\cdot14}\). Jaki stąd wniosek?
