Witam. Mam problem jeszcze z jednym przykładem.
\(\displaystyle{ (A \times B)^{-1} = B \times A}\)
Zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ \left\langle a,b\right\rangle\in (A \times B)^{-1} \equiv \left\langle b,a\right\rangle\in (A \times B)
\equiv b \in A \wedge a \in B \equiv a\in B \wedge b \in A \equiv \left\langle a,b\right\rangle\in B \times A}\)
Przestawienia nie jestem pewien. Prosił bym o sprawdzenie.
Relacje dowód
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
-
FanOfMath
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Relacje dowód
Chyba nie do końca rozumiem ten dowód , przecież gdy:
\(\displaystyle{ \left\langle a,b\right\rangle\in (A \times B) \equiv a \in A \wedge b \in B \equiv b\in B \wedge a \in A \equiv \left\langle b,a\right\rangle\in B \times A}\)
A przecież nie jest prawdą , że \(\displaystyle{ A \times B = B \times A}\)
Co w tym dowodzeniu jest nieprawidłowego?
\(\displaystyle{ \left\langle a,b\right\rangle\in (A \times B) \equiv a \in A \wedge b \in B \equiv b\in B \wedge a \in A \equiv \left\langle b,a\right\rangle\in B \times A}\)
A przecież nie jest prawdą , że \(\displaystyle{ A \times B = B \times A}\)
Co w tym dowodzeniu jest nieprawidłowego?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Relacje dowód
Wyciągnięcie wniosku.
Z tego, że
\(\displaystyle{ \left\langle a,b\right\rangle\in (A \times B) \equiv \left\langle b,a\right\rangle\in B \times A}\)
nie wynika w żaden sposób, że
\(\displaystyle{ A \times B = B \times A}\).
JK
Z tego, że
\(\displaystyle{ \left\langle a,b\right\rangle\in (A \times B) \equiv \left\langle b,a\right\rangle\in B \times A}\)
nie wynika w żaden sposób, że
\(\displaystyle{ A \times B = B \times A}\).
JK