Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Mam pytanie, na ile można na tym forum uzyskać pomoc w zadaniach, tzn. jak mam 7 zadań i usiłuję zrozumieć, ale za nic nie mogę...jak zostałoby odebrane wstawienie ich na forum? Rozumiem pomoc w 1 zadaniu, ale 7 pewnie nikt nie zrobi za mnie :/
poza tym nie umiem napisać np. 2x do kwadratu, jak to "do kwadratu" wykonać, co wstawic w [ text] ?
poza tym nie umiem napisać np. 2x do kwadratu, jak to "do kwadratu" wykonać, co wstawic w [ text] ?
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Masz instrukcję odnośnie zapisu: latex.htm . Myślę, że szybko idzie nauczyć się zapisu.
Przykładowo \(\displaystyle{ x^{2}+3x+4=2^{5x}}\) uzyskujesz poprzez kod
Załóż temat z 1. zadaniem, napisz jak wyglądała Twoja dotychczasowa próba rozwiązania i na czym stanąłeś. Myślę, że ktoś w końcu udzieli odpowiedzi. Może podpowiedź do jednego z zadań wyjaśni również resztę.
Pozdrawiam.
Przykładowo \(\displaystyle{ x^{2}+3x+4=2^{5x}}\) uzyskujesz poprzez kod
[tex]x^{2}+3x+4=2^{5x}[/tex]. Dodatkowo, podczas pisania posta masz po boku panel z często używanymi symbolami.Załóż temat z 1. zadaniem, napisz jak wyglądała Twoja dotychczasowa próba rozwiązania i na czym stanąłeś. Myślę, że ktoś w końcu udzieli odpowiedzi. Może podpowiedź do jednego z zadań wyjaśni również resztę.
Pozdrawiam.
- Drzewo18
- Użytkownik

- Posty: 280
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Ja też mam pytanie. Jeśli ktoś rozwiąże jakieś zadanie na forum i się pomyli w obliczeniach albo w ogóle zrobi to złym sposobem, to można za to dostać ostrzeżenie?
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
a ja mam pytanie jeszcze dot. tych tagów [ tex], czy zamiast nich mogę napisać zadanie np. w paint i wrzucić zdjęcie? Nie rozumiem tych tagów, tabelka po lewej niewiele wnosi. Poza tym głupio tak wrzucać od razu po kilka zadań, wątpię, by ktoś za mnie wykonał nawet jak nie wiem o co chodzi w nich, a tak jest właśnie
- wujomaro
- Użytkownik

- Posty: 2148
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Proponuję przejrzeć sobie zawartość tej strony: latex.htm
W tabelce po lewej stronie podane są najczęsciej używane funkcje, resztę znajdziesz w linku.
Pozdrawiam!
W tabelce po lewej stronie podane są najczęsciej używane funkcje, resztę znajdziesz w linku.
Pozdrawiam!
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Nie, za coś takiego dostaje się ostrzeżenie.esemi pisze:a ja mam pytanie jeszcze dot. tych tagów [ tex], czy zamiast nich mogę napisać zadanie np. w paint i wrzucić zdjęcie?
JK
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Coś mi jednak nie pasuje w tych tagach albo tylko u mnie tak np. jakby było 2x do kwadratu, to używając tego kodu tex , zamiast x wychodzi jakiś inny znak. Jakby rosyjska litera, ale nie pamiętam jaka.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Tak, ale po cyfrze 2 nie wyglada to na "x", tylko jakby odwrócone H
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
To jest x pisane kursywą, tak \(\displaystyle{ \LaTeX}\) składa symbole matematyczne. Trzeba się przyzwyczaić.
JK
JK
- wujomaro
- Użytkownik

- Posty: 2148
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Zadania, na ile można uzyskać odpowiedź?
Chodzi o literę rosyjską х czyli rosyjski odpowiednik litery h.esemi pisze:jakby było 2x do kwadratu, to używając tego kodu tex , zamiast x wychodzi jakiś inny znak. Jakby rosyjska litera, ale nie pamiętam jaka
Pozdrawiam!
