Witam, mam do rozwiązania zadanie o oczekiwanej ilości kroków przed wylosowaniem wzoru Orzeł-Reszka-Orzeł. Jeden krok to jedno rzucenie monetą. Doszłam do wniosku że będzie to coś mniej więcej w stylu:
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{3} \cdot 3 + \left( \frac{1}{2} \right) ^{4} \cdot 4 \cdot 2 + \left( \frac{1}{2} \right) ^{5} \cdot 5 \cdot 3 + \left( \frac{1}{2} \right) ^{6} \cdot 6 \cdot 5+\left( \frac{1}{2} \right) ^{7} \cdot 7 \cdot 7 + ...}\)
bazując na faktach: potrzeba conajmniej 3ch kroków, a od 6 kroków mamy powtarzający się motyw. Tutaj pojawia się mój szereg. O ile się nie mylę to mam do czynienia z:
\(\displaystyle{ \sum_{n=6}^{ \infty } \left( 2n - 7 \right) \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{n} \cdot n}\)
Jak rozwiązać powyższy szereg?
Czy to będzie z twierdzenia o trzech ciągach? Czy ma ktoś jakiekolwiek sugestie jak to rozwiązać? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Suma szeregu
- zuababa
- Użytkownik

- Posty: 113
- Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 3 razy
Suma szeregu
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, o 12:39 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- pyzol
- Użytkownik

- Posty: 4329
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Suma szeregu
Trzy ciągi dużo tu nie pomogą. Musisz tak przekształcać na kilka sum. Tu podaje dwie najważniejsze sumy, których musisz się doszukać:
\(\displaystyle{ \sum_{n=k}^{\infty}n(n-1) x^{n-2}=\left( \sum_{n=k}^{\infty}x^{n}\right)'' \\
\sum_{n=k}^{\infty}nx^{n-1}=\left( \sum_{n=k}^{\infty}x^{n}\right)'}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=k}^{\infty}n(n-1) x^{n-2}=\left( \sum_{n=k}^{\infty}x^{n}\right)'' \\
\sum_{n=k}^{\infty}nx^{n-1}=\left( \sum_{n=k}^{\infty}x^{n}\right)'}\)
- zuababa
- Użytkownik

- Posty: 113
- Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 3 razy
Suma szeregu
Wydaje mi się że całkiem źle podeszłam do tego zadania. Zły ciąg wymyśliłam.
Odpowiedzią do zadania jest że oczekiwana ilość kroków do osiągnięcia sekwencji O-R-O to 10 kroków. (sekwencja O-O-O jest do osiągnięcia po 14 krokach).
Odpowiedzią do zadania jest że oczekiwana ilość kroków do osiągnięcia sekwencji O-R-O to 10 kroków. (sekwencja O-O-O jest do osiągnięcia po 14 krokach).