Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
-
Valiors
- Użytkownik

- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
Podaj następny wyraz ciągu dla \(\displaystyle{ 2,8,26,...}\)
a) \(\displaystyle{ 61}\)
b) \(\displaystyle{ 60}\)
c) \(\displaystyle{ 81}\)
d) \(\displaystyle{ 80}\)
e) brak właściwej odpowiedzi
a) \(\displaystyle{ 61}\)
b) \(\displaystyle{ 60}\)
c) \(\displaystyle{ 81}\)
d) \(\displaystyle{ 80}\)
e) brak właściwej odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, o 19:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
byleniesebus
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 11 lis 2012, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarocin
Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
d)
\(\displaystyle{ 3\times2+2=8}\)
\(\displaystyle{ 3\times8+2=26}\)
\(\displaystyle{ 3\times26+2=80}\)
\(\displaystyle{ a_n=3a_{n-1}+2}\)
\(\displaystyle{ 3\times2+2=8}\)
\(\displaystyle{ 3\times8+2=26}\)
\(\displaystyle{ 3\times26+2=80}\)
\(\displaystyle{ a_n=3a_{n-1}+2}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, o 19:14 przez byleniesebus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
To jest dobre rozwiązaniebyleniesebus pisze:d)
\(\displaystyle{ 3\times2+2=8}\)
\(\displaystyle{ 3\times8+2=26}\)
\(\displaystyle{ 3\times26+2=80}\)
\(\displaystyle{ a_n=3a_{n-1}+2}\)
-
Tmkk
- Użytkownik

- Posty: 1716
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
Ok, a mi do głowy pierwszy wzór jaki wpadł to taki:
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_2 = 8\\
a_{n+1} = a_{n-1} + 3a_n - 5(n-2)}\)
Sprawdźmy:
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_2 = 8\\
a_3 = a_1 + 3a_2 - 5\cdot 0 = 2 + 24 = 26\\
a_4 = a_2 + 3a_3 - 5\cdot 1 = 8 + 78 - 5 = 81}\)
Dlaczego moje rozwiązanie jest złe?
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_2 = 8\\
a_{n+1} = a_{n-1} + 3a_n - 5(n-2)}\)
Sprawdźmy:
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_2 = 8\\
a_3 = a_1 + 3a_2 - 5\cdot 0 = 2 + 24 = 26\\
a_4 = a_2 + 3a_3 - 5\cdot 1 = 8 + 78 - 5 = 81}\)
Dlaczego moje rozwiązanie jest złe?
- JakimPL
- Użytkownik

- Posty: 2395
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
Też jest dobre (każde odpowiedź jest poprawna tak naprawdę). Jak już wielokrotnie wspominałem, takie zadania są pozbawione większego sensu, głównie polegają na odgadnięciu "co (który ciąg) autor miał na myśli".
-
Tmkk
- Użytkownik

- Posty: 1716
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
Czyli dla ciągu Fibonacciego \(\displaystyle{ (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,...)}\) wzór:
\(\displaystyle{ F_1 = 0\\
F_2 = 1\\
F_{n+2} = F_{n+1} + F_{n}}\)
Jest niepoprawny, bo nie ma związku miedzy pierwszym a drugim wyrazem?
\(\displaystyle{ F_1 = 0\\
F_2 = 1\\
F_{n+2} = F_{n+1} + F_{n}}\)
Jest niepoprawny, bo nie ma związku miedzy pierwszym a drugim wyrazem?
-
Tmkk
- Użytkownik

- Posty: 1716
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Jaki jest następny wyraz dla tego ciągu?
Przypuszczam, że na nawet "poziomie studiów" tego zadania nie da się rozwiązać, bo odpowiedz może być jakakolwiek.
Niech będzie bardzo prosty przykład, gdzie nawet drugi wyraz ma związek z pierwszym (!) potwierdzający, że odpowiedz e) jest prawidłowa:
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_{n+1} = a_n + 6\cdot(2n-1)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_2 = 2 + 6 = 8\\
a_3 = 8 + 18 = 26\\
a_4 = 26 + 30 = 56}\)
Niech będzie bardzo prosty przykład, gdzie nawet drugi wyraz ma związek z pierwszym (!) potwierdzający, że odpowiedz e) jest prawidłowa:
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_{n+1} = a_n + 6\cdot(2n-1)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ a_1 = 2\\
a_2 = 2 + 6 = 8\\
a_3 = 8 + 18 = 26\\
a_4 = 26 + 30 = 56}\)