Formuła w postaci kpn

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
MagusDrDee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 lis 2011, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Formuła w postaci kpn

Post autor: MagusDrDee »

Dla następującej formuły wyznacz równoważną formułę w postaci kpn metodą przekształceń równoważnych.
\(\displaystyle{ \left( p \wedge q \right) \Leftrightarrow \left( r \vee s\right)}\)
Próbowałem rozwiązać to zadanie i otrzymałem postać:
\(\displaystyle{ \left( \left( p \wedge q \wedge \neg r \wedge \neg s\right) \vee \left( r \vee s \right) \right) \wedge \left( \left( p \wedge q \wedge \neg r \wedge \neg s\right) \vee \left( \neg p \vee \neg q\right) \right)}\)
Nie jestem pewien czy ta postać jest postacią kpn.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Formuła w postaci kpn

Post autor: Jan Kraszewski »

Ta postać nie jest postacią kpn.

JK
MagusDrDee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 lis 2011, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Formuła w postaci kpn

Post autor: MagusDrDee »

W jaki sposób mogę otrzymać postać kpn? Zamieniam równoważność na koniunkcję implikacji, następnie przekształcam implikację w alternatywę i od tego momentu mam problem.
ODPOWIEDZ