Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
-
gabrysia1
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Busko-Zdrój
Post
autor: gabrysia1 »
Z dwóch kawałków złomu złota 25g próby 0,750 oraz 12,5g próby 0,375 jubiler wykonał bransoletkę. Ile promili czystego złota ma otrzymany wyrób?
-
777Lolek
- Użytkownik

- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Post
autor: 777Lolek »
\(\displaystyle{ \frac{0,75\cdot 25g + 0,375\cdot 12,5g}{25g + 12,5g}\cdot 1000\%_o}\)