Równanie i nierówność

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

Witam,

przykłady jak dla mnie z kosmosu:

1)\(\displaystyle{ \sqrt{2-\left| x\right| } < \frac{x}{\left| x\right| }}\)
2)\(\displaystyle{ \left| \left| x ^{2}-4 \right|- x^{2}\right|=4}\)

w tym drugim wyszły mi dziwne wyniki \(\displaystyle{ -4=4}\),\(\displaystyle{ x=0}\),\(\displaystyle{ 4=4}\) oraz \(\displaystyle{ x=0}\)

Bardzo dziękuje za pomoc
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie i nierówność

Post autor: loitzl9006 »

1) Zaczynamy od dziedziny - rozwiąż układ nierówności:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2-\left| x\right| \ge 0 \\ \left| x\right| \neq 0 \end{cases}}\)
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

Czyli \(\displaystyle{ 2-x \ge 0}\) lub \(\displaystyle{ -2+x \le 0}\)?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie i nierówność

Post autor: loitzl9006 »

no nie. Podpowiedź: przenieś \(\displaystyle{ 2}\) na prawo i pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ -1}\) (przy tym mnożeniu zmiana znaku nierówności).
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

No tak mam \(\displaystyle{ \left|x\right| \le 2}\) czyli jak rozpisze wartość to mi wyjdzie zbiór liczb rzeczywistych a że ma być różny od 0 to wyłączam zero?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie i nierówność

Post autor: loitzl9006 »

Jak to zbiór liczb rzeczywistych z \(\displaystyle{ \left|x\right| \le 2}\) wyjdzie? A np. \(\displaystyle{ x=5}\) albo \(\displaystyle{ x=-5}\) i nierówność nie będzie spełniona.

\(\displaystyle{ \left| x\right| \le 2 \ \ \Rightarrow \ \ x \le 2 \ \ \ \mbox{i} \ \ \ x \ge -2}\)
a że ma być różny od 0 to wyłączam zero?
to się zgadza.
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

No tak mój błąd czyli mam \(\displaystyle{ x \in \left\langle -2;0),(0,2\right\rangle}\). Tak? Tylko nie wiem co dalej
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie i nierówność

Post autor: loitzl9006 »

zgadza się.

Dalej: jaką wartość (chodzi mi tylko o znak) przyjmuje wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{x}{\left| x\right| }}\) dla \(\displaystyle{ x \in \langle -2;0)}\)?
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

ujemną
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie i nierówność

Post autor: loitzl9006 »

no właśnie. Czy pierwiastek (bo po lewej pierwiastek) może być mniejszy niż liczba ujemna?
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

No na pewno nie może, więc co brak rozwiązania??
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie i nierówność

Post autor: loitzl9006 »

dla tego przedziału tak - brak rozwiązania.

Szukamy teraz rozwiązania dla \(\displaystyle{ x \in (0;2 \rangle}\). Wtedy obie strony nierówności są dodatnie, a więc można podnieść obustronnie do kwadratu. Czynimy to.
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

a co z tą wartością bezwzględną w mianowniku opuszczamy? i wyjdzie po prawej stronie 1?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równanie i nierówność

Post autor: loitzl9006 »

a co z tą wartością bezwzględną w mianowniku opuszczamy
bezpośrednio po podniesieniu do kwadratu zostanie liczba podpierwiastkowa, także nie od razu.
i wyjdzie po prawej stronie 1?
tak
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

Równanie i nierówność

Post autor: shems1988 »

czyli wyjdzie nam \(\displaystyle{ x>1}\)? bo wartość bezwzględna będzie dodatnia, czyli mamy przedział \(\displaystyle{ x \in (1,2\rangle}\)?
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 20:45 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ