parametr w pierścieniu
-
Karolina93
- Użytkownik

- Posty: 485
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
parametr w pierścieniu
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ b \in Z _{12}}\) układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases}3x+y=b \\ x-y=2\end{cases}}\) ma rozwiązanie w zbiorze \(\displaystyle{ Z _{12}}\)
Wie ktoś jak to zrobić ? proszę o pomoc.
Wie ktoś jak to zrobić ? proszę o pomoc.
- ares41
- Użytkownik

- Posty: 6491
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
parametr w pierścieniu
Na szybko - z drugiego wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\), wstawić do pierwszego i zrobić tak, żeby w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{12}}\) wyrażenie z niewiadomą się nam wyzerowało.
-
Karolina93
- Użytkownik

- Posty: 485
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
parametr w pierścieniu
\(\displaystyle{ 4x=b+2}\)
I teraz co ? Mam podstawiać za b liczby od \(\displaystyle{ \left\{ 1,2....11\right\}}\)i szukać takiego x dla których to jest prawda w pierścieniu\(\displaystyle{ Z _{12}}\)?
I teraz co ? Mam podstawiać za b liczby od \(\displaystyle{ \left\{ 1,2....11\right\}}\)i szukać takiego x dla których to jest prawda w pierścieniu\(\displaystyle{ Z _{12}}\)?
-
Karolina93
- Użytkownik

- Posty: 485
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
parametr w pierścieniu
\(\displaystyle{ 12x=3b+6}\)
\(\displaystyle{ x=3b+6}\)
\(\displaystyle{ y= 3b+4}\)
I to jest już rozwiązanie ?
\(\displaystyle{ x=3b+6}\)
\(\displaystyle{ y= 3b+4}\)
I to jest już rozwiązanie ?
-
Karolina93
- Użytkownik

- Posty: 485
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
Karolina93
- Użytkownik

- Posty: 485
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
bough
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 23 kwie 2012, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Pomógł: 9 razy
parametr w pierścieniu
W \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{12}}\) z tego, że \(\displaystyle{ 3b = -6}\), nie wynika, że \(\displaystyle{ b = -2}\). Wszystkie rozwiązania (tego jednego równania \(\displaystyle{ 3b = -6}\)) to \(\displaystyle{ 2, 6, 10}\).
No i trzeba też powiedzieć, że każde takie \(\displaystyle{ b}\) jest ok, bo możesz dla dowolnego takiego \(\displaystyle{ b}\) rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 4x - 2 = b}\), a do tego już spokojnie dobierasz odpowiedni \(\displaystyle{ y}\).
No i trzeba też powiedzieć, że każde takie \(\displaystyle{ b}\) jest ok, bo możesz dla dowolnego takiego \(\displaystyle{ b}\) rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 4x - 2 = b}\), a do tego już spokojnie dobierasz odpowiedni \(\displaystyle{ y}\).