zadanie z parametrem
- matekleliczek
- Użytkownik

- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy
zadanie z parametrem
Liczba 2 jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^3-(4p+2)x^2+(8p-5)x+10=0}\). Wyznacz wartość parametru p, wiedząc, że dany pierwiastek jest średnią arytmetyczną pozostałych.
- Piotrek89
- Użytkownik

- Posty: 1050
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
zadanie z parametrem
podpowiedz: podziel ten wielomian przez x-2, otrzymasz kwadratowe, w ktorym:
\(\displaystyle{ \frac {x_{1}+x_{2}}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac {x_{1}+x_{2}}{2}=2}\)
-
mares43
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Pomógł: 1 raz
zadanie z parametrem
podziel ten wielomian przez (x-2) to wyjdzie ci funkcja kwadratowa z parametrem. i teraz musisz to tej f. załozenia dac:
delta wieksza równa 0 i x1+x2=4 i cos jeszcze powinno byc ale nie jestem teraz w stanie mysleć ??:
delta wieksza równa 0 i x1+x2=4 i cos jeszcze powinno byc ale nie jestem teraz w stanie mysleć ??:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2007, o 17:55 przez mares43, łącznie zmieniany 1 raz.
- matekleliczek
- Użytkownik

- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy

