z drutu o dł 11m odcięto kawałek, którego długośc mierzona w centrymetrach jest równa pozostałej mierzonej w decymetrach!. mam policzyc długośc odciętego kawałka drutu??
może ktos podpowiedz dać jakąs?
długośc kawałka drutu
-
sławek1988
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- ariadna
- Użytkownik

- Posty: 2676
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
długośc kawałka drutu
x-odcięte w centymetrach
y-pozostało w centymetrach
Czyli
\(\displaystyle{ x+y=1100}\)
\(\displaystyle{ y=1100-x}\)
y cm=0,1y dm
Czyli:
\(\displaystyle{ x=0,1(1100-x)}\)
\(\displaystyle{ 1,1x=110}\)
\(\displaystyle{ x=100 cm}\)
Odcięto 100 cm, zostało 10 m czyli 100 dm,
y-pozostało w centymetrach
Czyli
\(\displaystyle{ x+y=1100}\)
\(\displaystyle{ y=1100-x}\)
y cm=0,1y dm
Czyli:
\(\displaystyle{ x=0,1(1100-x)}\)
\(\displaystyle{ 1,1x=110}\)
\(\displaystyle{ x=100 cm}\)
Odcięto 100 cm, zostało 10 m czyli 100 dm,