gestosc w innych wymiarach ?

matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

gestosc w innych wymiarach ?

Post autor: matematyk1995 »

Witam. Z góry przepraszam, że umieściłem mój temat w złym dziale, ale nie mam zielonego pojęcia, gdzie ten post włożyć. Otóż mam pytanie: wzory \(\displaystyle{ \lambda= \frac{m}{l}, \delta= \frac{m}{s} , \rho= \frac{m}{v}}\) gdzie \(\displaystyle{ l}\)-długość ,\(\displaystyle{ s}\)-powierzchnia, \(\displaystyle{ v}\) -objętość, \(\displaystyle{ m}\)-masa, \(\displaystyle{ \rho}\)- gestosc, natomiast te \(\displaystyle{ \lambda}\) i \(\displaystyle{ \delta}\) to ... ? No własnie. Co to jest? Szukałem na necie ale nic nie ma. Na lekcji powiedziano mi że to gęstość kolejno w \(\displaystyle{ 1}\) , \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) wymiarze ? Czy to prawda ? Prosze o link lub słowne wytłumaczenie o co kaman. Z góry dziękuje.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

gestosc w innych wymiarach ?

Post autor: Glo »

To odpowiednio gęstości liniowa, powierzchniowa i objętościowa. Gdy rozważasz (abstrakcyjny) przedmiot w jednym wymiarze, np. długi pręt, to możesz jednostce jego długości przypisać pewną masę. Podobnie z przedmiotem w dwóch wymiarach - jednostce powierzchni przypisujemy masę.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

gestosc w innych wymiarach ?

Post autor: matematyk1995 »

A jak sprawa tyczy się jednostek? W 1 wymiarze masa w \(\displaystyle{ \frac{kg}{m}}\) itd ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

gestosc w innych wymiarach ?

Post autor: miki999 »

W 1 wymiarze masa w \(\displaystyle{ \frac{kg}{m}}\) itd ?
Masa jest tak samo, po prostu gęstości mają inne jednostki.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

gestosc w innych wymiarach ?

Post autor: matematyk1995 »

no tak, źle napisałem, chodziło mi o gęstość nie o mase. dzięki za wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ