udowodnij niewymiernosc
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
udowodnij niewymiernosc
Ukryta treść:
Zaproponować ewentualnie jakiś inny dowód nie „nie wprost” niewymierności \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 6 lis 2014, o 21:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
patryk00714
- Użytkownik

- Posty: 111
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 13 razy
udowodnij niewymiernosc
Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), jak wiemy, jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^2-5}\)
Gdyby liczba \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) była wymierna to musiałaby znajdować się wśród liczb postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego \(\displaystyle{ }\)5, zaś \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem wyrazu stojącego przy najwyższej potędze \(\displaystyle{ x}\)-a, ale \(\displaystyle{ \sqrt{5} \notin\frac{p}{q}=\left\{-5,5 \right\}}\)
sprzeczność.
Gdyby liczba \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) była wymierna to musiałaby znajdować się wśród liczb postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego \(\displaystyle{ }\)5, zaś \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem wyrazu stojącego przy najwyższej potędze \(\displaystyle{ x}\)-a, ale \(\displaystyle{ \sqrt{5} \notin\frac{p}{q}=\left\{-5,5 \right\}}\)
sprzeczność.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, o 17:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Posty: 972
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
udowodnij niewymiernosc
Ten zbiór nie ma tylko dwóch elementów, 5 ma więcej dzielników.patryk00714 pisze:Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), jak wiemy, jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^2-5}\)
Gdyby liczba \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) była wymierna to musiałaby znajdować się wśród liczb postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego \(\displaystyle{ }\)5, zaś \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem wyrazu stojącego przy najwyższej potędze \(\displaystyle{ x}\)-a, ale \(\displaystyle{ \sqrt{5} \notin\frac{p}{q}=\left\{-5,5 \right\}}\)
sprzeczność.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
udowodnij niewymiernosc
Zadanie 44 z Nierozwiązanych
Inny dowód (niestety nie wprost ):
Załóżmy że \(\displaystyle{ \sqrt{2} \in \QQ}\). Niech \(\displaystyle{ m}\) będzie najmniejsza liczbą naturalną że: \(\displaystyle{ m \sqrt{2}}\) jest liczbą naturalną; wtedy liczby \(\displaystyle{ k=m \sqrt{2} - m}\) oraz \(\displaystyle{ k\sqrt{2} = 2m - m\sqrt{2}}\) też są naturalne oraz \(\displaystyle{ k< m}\) tj. sprzeczność
Ten zgrabny dowód nie stosuje „podzielności” ani innych tego typu narzędzi
z \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) nie „idzie” bo \(\displaystyle{ k >m}\)...
Inny dowód (niestety nie wprost ):
Załóżmy że \(\displaystyle{ \sqrt{2} \in \QQ}\). Niech \(\displaystyle{ m}\) będzie najmniejsza liczbą naturalną że: \(\displaystyle{ m \sqrt{2}}\) jest liczbą naturalną; wtedy liczby \(\displaystyle{ k=m \sqrt{2} - m}\) oraz \(\displaystyle{ k\sqrt{2} = 2m - m\sqrt{2}}\) też są naturalne oraz \(\displaystyle{ k< m}\) tj. sprzeczność
Ten zgrabny dowód nie stosuje „podzielności” ani innych tego typu narzędzi
z \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) nie „idzie” bo \(\displaystyle{ k >m}\)...
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, o 18:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
udowodnij niewymiernosc
Alez oczywiście, że idzie, tylko trzeba go troszke zmodyfikować:mol_ksiazkowy pisze:Zadanie 44 z Nierozwiązanych
Inny dowód (niestety nie wprost ):
Załóżmy że \(\displaystyle{ \sqrt{2} \in \QQ}\). Niech \(\displaystyle{ m}\) będzie najmniejsza liczbą naturalną że: \(\displaystyle{ m \sqrt{2}}\) jest liczbą naturalną; wtedy liczby \(\displaystyle{ k=m \sqrt{2} - m}\) oraz \(\displaystyle{ k\sqrt{2} = 2m - m\sqrt{2}}\) też są naturalne oraz \(\displaystyle{ k< m}\) tj. sprzeczność
Ten zgrabny dowód nie stosuje „podzielności” ani innych tego typu narzędzi
z \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) nie „idzie” bo \(\displaystyle{ k >m}\)...
Niech \(\displaystyle{ m}\) będzie najmniejsza liczbą naturalną że: \(\displaystyle{ m \sqrt{5}}\) jest liczbą naturalną; wtedy liczba \(\displaystyle{ k=m \sqrt{5} - 2m<3m-2m=m}\) i \(\displaystyle{ k\sqrt{5}=5m-2m\sqrt{5}}\) jest liczbą całkowitą. I już.
@mol_ksiazkowy: za wprowadzenie czytelników w błąd udowodnisz ta metodą, że dla każdej liczby pierwszej \(\displaystyle{ p}\) jej pierwiastek jest niewymierny.
