Znalezienie błędu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MalaMi717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 9 lut 2012, o 02:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 29 razy

Znalezienie błędu

Post autor: MalaMi717 »

Mediana wzrostu \(\displaystyle{ 100}\) dzieci w wieku \(\displaystyle{ 12}\) lat znajdowała się w przedziale \(\displaystyle{ 150-160}\), do którego należało \(\displaystyle{ 40}\) dzieci i wynosiła 154. Ile dzieci miało wzrost poniżej \(\displaystyle{ 160}\) cm?
\(\displaystyle{ Me=x_{0}+(M_{Me}-n_{ic}) \cdot \frac{c_{0}}{n_{0}}\\
Me = 154\\
M_{Me} = \frac{N}{2} = 50}\)


\(\displaystyle{ x_{0}=150}\) - dolna granica przedziały z mediana

\(\displaystyle{ c_{0}=160-150=10}\) = rozpiętość przedziału z medianą

\(\displaystyle{ n_{0}=40}\) - liczebność przedziału z medianą
Po podstawieniu do wzoru i obliczeniu wychodzi mi że mediana jest równa 34 natomiast odpowiedź to 73. Czy ktoś mógłby mi wskazać błąd
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 17:24 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5442
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Znalezienie błędu

Post autor: mmoonniiaa »

Jak może Ci wyjść mediana równa \(\displaystyle{ 34}\), skoro w treści zadania jest podane, że wynosi ona \(\displaystyle{ 154}\)? Co innego trzeba policzyć w tym zadaniu. Może na tym polega Twój błąd?
ODPOWIEDZ