dowód na 1+1=2

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: bisz »

pytanie moze wydawac sie glupie, ale ostatnio ktos mnie spytal jak udowodnie ze 1+1 to 2,
czy takie rzeczy trzeba i mozna udowadniac ? jako metode uznalem przedstawienie tych liczb w systemie jedynkowym (lub tez pałeczkowym ;) ) czyli

I + I = II

gdize 'I' to pałeczka
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: Skrzypu »

Nic nie poradzisz na to 1+1=2 i już
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: g »

na mocy aksjomatu dodawania 1+1=2 itd.
Noqa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 11 kwie 2009, o 22:35
Płeć: Mężczyzna

dowód na 1+1=2

Post autor: Noqa »

Wiem, że odświeżam strasznie stary temat, ale słyszałem, że taki dowód istnieje i chyba nawet go gdzies widziałem.
Aqwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 17 maja 2009, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 4 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: Aqwe »

Tak był już gdzieś, dosyć niedawno, ten temat. Poszukaj na forum.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: matematix »

- fragment dowodu(str.30)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: Rogal »

Nieszczególnie wygląda to jak dowód, bo jest tam zapisane, że "po określeniu rachunku arytmetycznego będzie to prawdą". Czyli całość rozbija się o definicję. Dowodu jako takiego być nie może, bo przecież nie we wszystkich ciałach (całkiem zresztą naturalnych niektórych) 1+1 jest 2.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: miki999 »

Niezawodna Wiki:


można się pobawić


Pozdrawiam.
miodzio1988

dowód na 1+1=2

Post autor: miodzio1988 »

To ja mam inny dowód.
Ja mam jedną gruszke, miki999 ma drugą gruszke. Razem mamy dwie gruszki. Czyli 1+1=2.
Probowałem robić ten dowód z arbuzami , ale nie wychodzi
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 847
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: Hania_87 »

miodzio1988 pisze:To ja mam inny dowód.
Ja mam jedną gruszke, miki999 ma drugą gruszke. Razem mamy dwie gruszki. Czyli 1+1=2.
Probowałem robić ten dowód z arbuzami , ale nie wychodzi
bardzo śmieszne
miodzio1988

dowód na 1+1=2

Post autor: miodzio1988 »

Hania_87, Ty też chcesz gruszke? to wtedy będzie\(\displaystyle{ 1+1+1=3}\)
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 847
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: Hania_87 »

chce arbuza
miodzio1988

dowód na 1+1=2

Post autor: miodzio1988 »

Hania_87 pisze:chce arbuza
To zrób dowód z arbuzami ja nie umiem
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 847
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: Hania_87 »

a nad jakim ciałem?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

dowód na 1+1=2

Post autor: miki999 »

miodzio1988 pisze:Ja mam jedną gruszke, miki999 ma drugą gruszke. Razem mamy dwie gruszki. Czyli 1+1=2.
hah, jest to tzw. Aksjomatyka Miodzia
Probowałem robić ten dowód z arbuzami , ale nie wychodzi
Może poszukaj dowodu nie wprost?

Załóżmy, że Ty masz 1. arbuza a ja 2. i mamy ich łącznie nie dwa tylko więcej, ale jeżeli Miodzio zjadł 1. arbuza a ja zjadłem drugiego, to już nie mamy co dalej jeść, co prowadzi nas do sprzeczności. Trzeba jeszcze rozważyć implikację w drugą stronę tzn. co się dzieje kiedy ja zjem Twojego arbuza, a Ty mojego. Dokończenie dowodu pozostawiam jako ćwiczenie czytelnikowi.


Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2009, o 17:47 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ