Funkcja kwadratowa-zadanie tekstowe.
Funkcja kwadratowa-zadanie tekstowe.
Własciciel kina stwierdził, że przy cenie biletu wynoszącej 10 zł., na seans przychodzi srednio 100 osób, a podniesienie ceny biletu o kazdą złotówkę powoduje, że liczba widzów zmniejsza sie o 5. Jaką cenę biletu nalezy ustalic, aby dochód kina był największy??
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Funkcja kwadratowa-zadanie tekstowe.
\(\displaystyle{ 10 + x}\) - cena biletu
\(\displaystyle{ 100 - 5x}\) - liczba osób
\(\displaystyle{ x \in \mathbb{N}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(10 + x) \cdot (100 - 5x)}\) - funkcja opisująca przychód w zależności od ceny i liczby klientów
\(\displaystyle{ f(x)= -5x^2 + 50x + 1000}\)
jak widac parametr przy najwyzszej potedze jest ujemny czyli funkcja ma maksimum
liczysz wspolrzedna \(\displaystyle{ x}\) wierzcholka tej funkcji \(\displaystyle{ -\frac{b}{2a}}\) i po sprawie
(odp. cena biletu - 15 zl)
\(\displaystyle{ 100 - 5x}\) - liczba osób
\(\displaystyle{ x \in \mathbb{N}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(10 + x) \cdot (100 - 5x)}\) - funkcja opisująca przychód w zależności od ceny i liczby klientów
\(\displaystyle{ f(x)= -5x^2 + 50x + 1000}\)
jak widac parametr przy najwyzszej potedze jest ujemny czyli funkcja ma maksimum
liczysz wspolrzedna \(\displaystyle{ x}\) wierzcholka tej funkcji \(\displaystyle{ -\frac{b}{2a}}\) i po sprawie
(odp. cena biletu - 15 zl)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, o 14:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
