\(\displaystyle{ f(x)= \arccos \frac{1-2x}{4} \\
f(x)= \sqrt{\sin \sqrt{x} } \\
f(x)= 2 ^{\arccos (1-x)} \\
f(x)= \sqrt{3+\arctan 3x}}\)
może dla was być to proste ale ja nigdy tego nie miałem a sam tego nie ogarnę . Będę wdzięczny !
-- 7 paź 2012, o 11:14 --
\(\displaystyle{ f(x)= \arccos \frac{1-2x}{4} \\}\)
czy to będzie [-1,3] ?
dziedzina i zbiór wartości funkcji
dziedzina i zbiór wartości funkcji
Ostatnio zmieniony 7 paź 2012, o 11:50 przez rashido, łącznie zmieniany 2 razy.
-
G17
- Użytkownik

- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
dziedzina i zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \arccos \frac{1-2x}{4}}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1-2x}{4} \le 1}\)
Pomnoż przez \(\displaystyle{ 4}\) odejmnij stronami \(\displaystyle{ 1}\) i dostaniesz prosta nierównosc
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1-2x}{4} \le 1}\)
Pomnoż przez \(\displaystyle{ 4}\) odejmnij stronami \(\displaystyle{ 1}\) i dostaniesz prosta nierównosc
