Oblicz logarytm
-
wormst
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 4 razy
Oblicz logarytm
Witam, mam prośbe o podanie wyniku z 1 i małe objaśnienie co rozwiązań w 2.
1. \(\displaystyle{ \log_{ \sqrt[3]{10} } \sqrt{10} = ?}\)
2. Jeśli \(\displaystyle{ \log_{3}4 = a}\) to:
a) \(\displaystyle{ \log_{12}27 = ?}\)
b) \(\displaystyle{ \log_{3} \frac{3 \sqrt{2} }{16} = ?}\)
1. \(\displaystyle{ \log_{ \sqrt[3]{10} } \sqrt{10} = ?}\)
2. Jeśli \(\displaystyle{ \log_{3}4 = a}\) to:
a) \(\displaystyle{ \log_{12}27 = ?}\)
b) \(\displaystyle{ \log_{3} \frac{3 \sqrt{2} }{16} = ?}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
wormst
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 4 razy
Oblicz logarytm
W pierwszym wydaję mi się ze 2.. no ale tylko mi się wydaję dlatego pytam co do drugiego nie mogę dojsć ile to jest \(\displaystyle{ \log _{3}12}\) oraz \(\displaystyle{ \log _{3} \sqrt{2}}\) jeśli wogóle dobrze to rozwiązuje.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, o 23:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Oblicz logarytm
Ad 1. Jeśli \(\displaystyle{ \log_{ \sqrt[3]{10} } \sqrt{10} = a}\), to \(\displaystyle{ \left( \sqrt[3]{10}\right) ^a=\sqrt{10}}\), zatem \(\displaystyle{ a=...}\)
Ad 2 a) \(\displaystyle{ \log_312=\log_33\cdot4=...}\)
JK
edit: Dopisałem zgubiony pierwiastek.
Ad 2 a) \(\displaystyle{ \log_312=\log_33\cdot4=...}\)
JK
edit: Dopisałem zgubiony pierwiastek.
-
777Lolek
- Użytkownik

- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Oblicz logarytm
to jest.. \(\displaystyle{ (\sqrt[3]{10})^a = \sqrt{10}}\)Jan Kraszewski pisze:Ad 1. Jeśli \(\displaystyle{ \log_{ \sqrt[3]{10} } \sqrt{10} = a}\), to \(\displaystyle{ \left( \sqrt[3]{10}\right) ^a=10}\), zatem \(\displaystyle{ a=...}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Oblicz logarytm
No tak... dziękuję za czujność.
Zatem \(\displaystyle{ \left( 10^\frac13\right)^a=10^\frac12}\), zatem \(\displaystyle{ a=...}\)
JK
Zatem \(\displaystyle{ \left( 10^\frac13\right)^a=10^\frac12}\), zatem \(\displaystyle{ a=...}\)
JK
-
wormst
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 4 razy
Oblicz logarytm
Co do tego; \(\displaystyle{ \left( 10^\frac13\right)^a=10^\frac12}\) wiem jak to rozłożyć problem w tym że nie mogę dojść ile ma to a wynieść.
A odnośnie 2.b) ?
A odnośnie 2.b) ?
-
math questions
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Oblicz logarytm
\(\displaystyle{ \left( 10^\frac13\right)^a=10^\frac12}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}a= \frac{1}{2}}\) zatem \(\displaystyle{ a=}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}a= \frac{1}{2}}\) zatem \(\displaystyle{ a=}\)
-
wormst
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 4 razy
Oblicz logarytm
No tak.. A czy jeśli \(\displaystyle{ \log_{3}4 = a}\) to \(\displaystyle{ \log_{3} \sqrt{2} = \frac{1}{4}a ?}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy