Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
antek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 14 lis 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Terespol

Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Post autor: antek »

Jak obliczyc z tego wielomianu pierwiastki, jeżeli wogóle można?:wink:
x^4 - 3x^2 - 4 = 0
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 7 paź 2004, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Pomógł: 4 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Post autor: gvalch'ca »

Oczywiscie, ze mozna :)
Podstaw sobie t = x^2 (Zalozenie: t>=0)

Dostaniesz rownanie kwadratowe, a tu juz chyba sobie poradzisz?
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Post autor: olazola »

To jest równanie dwukwadratow, rozwiązuje się je następująco:
podstawiamy za , gdzie
rozwiązujemy równanie kwadratowe ze zmienną t
wracamy do podstawienia.

Maksymalnie mogą być 4 rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2005, o 10:16 przez olazola, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol_Iwan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 8 lis 2004, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytów/Pomorze :)
Podziękował: 1 raz

Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Post autor: Karol_Iwan »

Wiec pierwiastki to
xe{-2,2}
nudziło mi sie wiec obliczyłem
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Post autor: Skrzypu »

x4-3x2-4=0

x4-3x2-4=(x2-4)(x2+1)=

=(x-2)(x+2)(x2+1)=0
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Post autor: TomciO »

Sposob Skrzypa jest duzo lepszy... albo mozna tak:




Z tego wynika, ze x musi byc dzielnikiem 4, podstawiamy wiec za x kolejno wszystkie dzielniki liczby 4 (calkowite) i wychodzi oczywiscie, ze -2 i 2 spelniaja to rownanie. Nie trzeba ani liczyc zadnych glupot, ani tez nie trzeba byc sprawnym algebraicznie ; d.

EDIT: Aha, nie zauwazylem ze nigdzie nie jest napisane zeby rozwiazac w calkowitych :
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu x^4-3x^2-4=0

Post autor: Skrzypu »

No sposób jest dobry tylko dla liczb całkowitych
ODPOWIEDZ