Khan Academy
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Dzień dobry,
nazywam się Lech Mankiewicz, pracuję tutaj . Od prawie roku działam w kierunku spolszczenia zasobów KhanAcademy, . W rezultacie mamy już sporo filmów z polskimi napisami, lista jest tutaj:
[url]http://www.pl.eu-hou.net/index.php/wiadomoci-mainmenu-49/273-khan-academy-po-polsku[/url] i trochę filmów z polską ścieżką dźwiękową [url]https://www.youtube.com/user/KhanAcademyPolski[/url].
Pytanie, jak można dotrzeć np. do studentów pierwszych lat politechniki, że pojawiły się takie zasoby. Można próbować przez Google, ale chciałbym wykorzystać też pocztę pantoflową. Ciekawi mnie również co sądzicie o nagraniu polskiej ścieżki dźwiękowej do bardziej zaawansowanych filmów, np. z analizy, czy można założyć, że jeśli kogoś interesuje różniczkowanie to da sobie radę z angielską narracją, wspomaganą polskimi napisami.
Oprócz tego zapraszam oczywiście do tłumaczenia napisów, chętnych proszę o kontakt na prv.
Jeśli ten post umieściłem w niewłaściwym dziale, bardzo przepraszam, jestem nowicjuszem na matematyka.pl
Serdeczne pozdrowienia
Lech Mankiewicz
nazywam się Lech Mankiewicz, pracuję tutaj . Od prawie roku działam w kierunku spolszczenia zasobów KhanAcademy, . W rezultacie mamy już sporo filmów z polskimi napisami, lista jest tutaj:
[url]http://www.pl.eu-hou.net/index.php/wiadomoci-mainmenu-49/273-khan-academy-po-polsku[/url] i trochę filmów z polską ścieżką dźwiękową [url]https://www.youtube.com/user/KhanAcademyPolski[/url].
Pytanie, jak można dotrzeć np. do studentów pierwszych lat politechniki, że pojawiły się takie zasoby. Można próbować przez Google, ale chciałbym wykorzystać też pocztę pantoflową. Ciekawi mnie również co sądzicie o nagraniu polskiej ścieżki dźwiękowej do bardziej zaawansowanych filmów, np. z analizy, czy można założyć, że jeśli kogoś interesuje różniczkowanie to da sobie radę z angielską narracją, wspomaganą polskimi napisami.
Oprócz tego zapraszam oczywiście do tłumaczenia napisów, chętnych proszę o kontakt na prv.
Jeśli ten post umieściłem w niewłaściwym dziale, bardzo przepraszam, jestem nowicjuszem na matematyka.pl
Serdeczne pozdrowienia
Lech Mankiewicz
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Khan Academy
Czy jakoś weryfikujecie te materiały, czy pod względem merytorycznym nie zawierają błędu? Ten link do filmów z polskimi napisami mi nie działa, a ciekaw jestem, jak został przetłumaczony . Taką metodą można pokazać, że
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}2\pi+x&\text{dla }x>0\\x&\text{dla }x\le0\end{cases}}\)
jest funkcją różniczkowalną. Jak sobie radzicie z takimi filmami?
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}2\pi+x&\text{dla }x>0\\x&\text{dla }x\le0\end{cases}}\)
jest funkcją różniczkowalną. Jak sobie radzicie z takimi filmami?
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Dwa nowe filmy z polskimi napisami:
Aby włączyć polskie napisy, trzeba kliknąć na Options a potem wybrać "Translated subtitles".
Aby włączyć polskie napisy, trzeba kliknąć na Options a potem wybrać "Translated subtitles".
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Cały dział "Prawdopodobieństwo" przetłumaczony (polskie napisy):
Oprócz tego, trzy filmy o całkowaniu funkcji skalarnych i wektorowych po konturze z A do B:
[url]http://www.khanacademy.org/math/calculus/multivariable-calculus/v/vector-field-line-integrals-dependent-on-path-direction[/url]
[url]http://www.khanacademy.org/math/calculus/multivariable-calculus/v/path-independence-for-line-integrals[/url]
Aby włączyć polskie napisy, trzeba kliknąć na Options a potem wybrać "Translated subtitles".-- 25 paź 2012, o 06:52 --Także logarytmy są przetłumaczone w całości, tzn. polskie napisy:
[url]http://www.khanacademy.org/math/algebra/logarithms[/url]
Oprócz tego, trzy filmy o całkowaniu funkcji skalarnych i wektorowych po konturze z A do B:
[url]http://www.khanacademy.org/math/calculus/multivariable-calculus/v/vector-field-line-integrals-dependent-on-path-direction[/url]
[url]http://www.khanacademy.org/math/calculus/multivariable-calculus/v/path-independence-for-line-integrals[/url]
Aby włączyć polskie napisy, trzeba kliknąć na Options a potem wybrać "Translated subtitles".-- 25 paź 2012, o 06:52 --Także logarytmy są przetłumaczone w całości, tzn. polskie napisy:
[url]http://www.khanacademy.org/math/algebra/logarithms[/url]
Khan Academy
Witajcie,
Jestem studentem 2 roku Automatyki i Robotyki na politechnice poznańskiej.
Przygodę z khanacademy rozpocząłem właściwie zanim powstała sama strona, brat kiedyś oglądał filmy które Salman wrzucał na youtuba. Wtedy jeszcze byłem trochę przerażony faktem że wszystko jest po angielsku ,a angielski nie był moją najmocniejszą stroną. Rok temu gdy poszedłem na studia zacząłem oglądać filmiki z analizy matematycznej i tak się wkręciłem w ten "świat" że nie mogłem przestać widziałem prawie wszystkie filmy z analizy algebry i równań różniczkowych. Teraz mogę śmiało powiedzieć że dzięki Khanacademy bez trudu przebrnąłem przez pierwszy rok studiów. Wraz z upływem czasu słownictwo stawało się coraz bardziej naturalne dla mnie i nie musiałem zatrzymywać filmików żeby zrozumieć co autor miał na myśli. Khana oglądam do tej pory jest masa interesujących filmów które jeszcze chcę zobaczyć.
Co więcej khan otworzył mi drogę do kolejnego źródła informacji jakim są wykłady na MIT gdzie znaleźć można również nieograniczone zasoby wiedzy przedstawione w zupełnie inny sposób. Tam widać że profesorowie mają PASJE , czego czasem brakuje na naszych polskich uczelniach. Nie dawno powstała specjalna platforma edx.org która jest rewolucją w sposobie nauczania, teraz każdy student ma dostęp do wykładów prowadzonych jak ja to nazywam w magiczny sposób, tam naprawdę z wykładów robi się "show".
Podsumowując drodzy studenci, nieważne co was tu sprowadza na jakich kiernukach studiujecie.
Mówicie o khan academy i edx.org innym. To może zmienić wasze podejście do studiowania. Tak ja moje.
Jestem studentem 2 roku Automatyki i Robotyki na politechnice poznańskiej.
Przygodę z khanacademy rozpocząłem właściwie zanim powstała sama strona, brat kiedyś oglądał filmy które Salman wrzucał na youtuba. Wtedy jeszcze byłem trochę przerażony faktem że wszystko jest po angielsku ,a angielski nie był moją najmocniejszą stroną. Rok temu gdy poszedłem na studia zacząłem oglądać filmiki z analizy matematycznej i tak się wkręciłem w ten "świat" że nie mogłem przestać widziałem prawie wszystkie filmy z analizy algebry i równań różniczkowych. Teraz mogę śmiało powiedzieć że dzięki Khanacademy bez trudu przebrnąłem przez pierwszy rok studiów. Wraz z upływem czasu słownictwo stawało się coraz bardziej naturalne dla mnie i nie musiałem zatrzymywać filmików żeby zrozumieć co autor miał na myśli. Khana oglądam do tej pory jest masa interesujących filmów które jeszcze chcę zobaczyć.
Co więcej khan otworzył mi drogę do kolejnego źródła informacji jakim są wykłady na MIT gdzie znaleźć można również nieograniczone zasoby wiedzy przedstawione w zupełnie inny sposób. Tam widać że profesorowie mają PASJE , czego czasem brakuje na naszych polskich uczelniach. Nie dawno powstała specjalna platforma edx.org która jest rewolucją w sposobie nauczania, teraz każdy student ma dostęp do wykładów prowadzonych jak ja to nazywam w magiczny sposób, tam naprawdę z wykładów robi się "show".
Podsumowując drodzy studenci, nieważne co was tu sprowadza na jakich kiernukach studiujecie.
Mówicie o khan academy i edx.org innym. To może zmienić wasze podejście do studiowania. Tak ja moje.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 11:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: znaleźć.
Powód: Błąd ortograficzny: znaleźć.
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Na YT mamy 3 nowe playlisty z polskim lektorem:
Kolejność działań
Procenty
Podstawy geometrii
[url]https://www.youtube.com/playlist?list=PLUchO7GuOkaBRUy9djdMrzfW-HvtzACPK[/url]
Zrobiliśmy też dwa ogłoszenia o KA, do pobrania, wydrukowania, nacięcia i rozwieszenia
do szkoły, z linkiem do strony z filmami, które mają polskie napisy:
[url]http://www.pl.euhou.net/docupload/files/KhanAcademy/KA-ogloszenie.pdf[/url]
na uczelnie, z linkiem do serwera KA
[url]http://www.pl.euhou.net/docupload/files/KhanAcademy/KA-ogloszenie-uczelnie.pdf[/url]
Kolejność działań
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUchO7GuOkaAx2iAfPDwy08PMSJx3yPGtProcenty
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUchO7GuOkaDYJOku9ihNQlhMwxzI1jNuPodstawy geometrii
[url]https://www.youtube.com/playlist?list=PLUchO7GuOkaBRUy9djdMrzfW-HvtzACPK[/url]
Zrobiliśmy też dwa ogłoszenia o KA, do pobrania, wydrukowania, nacięcia i rozwieszenia
do szkoły, z linkiem do strony z filmami, które mają polskie napisy:
[url]http://www.pl.euhou.net/docupload/files/KhanAcademy/KA-ogloszenie.pdf[/url]
na uczelnie, z linkiem do serwera KA
[url]http://www.pl.euhou.net/docupload/files/KhanAcademy/KA-ogloszenie-uczelnie.pdf[/url]
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Przekroczyliśmy granicę 100 filmów z polskim lektorem:
Zwróćcie uwagę na jak łatwo robi się zadania i uzupełnia wiedzę korzystając z Mapy Wiedzy.
-- 9 gru 2012, o 11:25 --Kolejne filmy z polskim lektorem, w tym nowa playlista, Algebra.
W ten sposób wchodzimy do gimnazjum. A to dopiero początek
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/user/KhanAcademyPolski/videos?flow=grid&view=1Zwróćcie uwagę na jak łatwo robi się zadania i uzupełnia wiedzę korzystając z Mapy Wiedzy.
-- 9 gru 2012, o 11:25 --Kolejne filmy z polskim lektorem, w tym nowa playlista, Algebra.
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUchO7GuOkaBBe_KtA5lDNmUgusjynnKbW ten sposób wchodzimy do gimnazjum. A to dopiero początek
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Podsumowanie roku wygląda tak: na KhanAcademyPolski na YouTube mamy 148 filmów na 148 tematów i jeszcze dwie dodatkowe przymiarki do mnożenia ułamków. W styczniu spodziewam się 10 filmów o ułamkach i 7 o przemienności, łączności i rozdzielności działań. W ciągu miesiąca mamy około 10 tysięcy wyświetleń filmów z polskim lektorem na YT i około 30 tysięcy wyświetleń filmów na serwerze KA, gdzie można oglądać filmy w wersji oryginalnej albo z polskimi napisami - wg. moich rachunków mam około 730 filmów z polskimi napisami.
Zaczęliśmy też ostro polecać ćwiczenia, patrz film instruktażowy na YT.
Spokojnych i Radosnych Świąt i udanego Nowego Roku!
Zaczęliśmy też ostro polecać ćwiczenia, patrz film instruktażowy na YT.
Spokojnych i Radosnych Świąt i udanego Nowego Roku!
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Nauczyliśmy się robić podcasty a'la Khan. Obejrzyjcie filmy z fizyki (o ładunkach w polu elektrycznym) stworzone przez panią Barbarę Dłużewską, która uczy fizyki w LO im. Tadeusza Czackiego w Warszawie:
Sprawa jest bardzo prosta. Tablet Wacom Bamboo 3G Pen, kosztuje na Allegro ~240 złotych. Uwaga, nie mam nic wspólnego ani z Wacom, ani z ich dystrybutorem w Polsce, ani z Allegro. Do tego darmowy soft do nagrywania.
Może znajdzie się ktoś, kto będzie chciał wyprodukować własną serię podcastów a'la Khan? Krótkie, rzeczowe wideoobjaśnienia, do 10 minut. Będziemy promować!
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=ueq2R16wDOwSprawa jest bardzo prosta. Tablet Wacom Bamboo 3G Pen, kosztuje na Allegro ~240 złotych. Uwaga, nie mam nic wspólnego ani z Wacom, ani z ich dystrybutorem w Polsce, ani z Allegro. Do tego darmowy soft do nagrywania.
Może znajdzie się ktoś, kto będzie chciał wyprodukować własną serię podcastów a'la Khan? Krótkie, rzeczowe wideoobjaśnienia, do 10 minut. Będziemy promować!
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Mamy nową playlistę . W sumie 13 filmów, część paczki 40 filmów. które powinny być gotowe pod koniec marca.
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUchO7GuOkaBXwDVoyNMhP-4vWXIcXTlA- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Khan Academy
Ten post został zignorowany.norwimaj pisze:Czy jakoś weryfikujecie te materiały, czy pod względem merytorycznym nie zawierają błędu? Ten link do filmów z polskimi napisami mi nie działa, a ciekaw jestem, jak został przetłumaczony . Taką metodą można pokazać, że
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}2\pi+x&\text{dla }x>0\\x&\text{dla }x\le0\end{cases}}\)
jest funkcją różniczkowalną. Jak sobie radzicie z takimi filmami?
-
LechMankiewicz
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Khan Academy
Nowa playlista na YT: liczby ujemne i wartość bezwzględna z polskim lektorem
Przy okazji, liczba filmów z polskimi napisami, nie tylko o matematyce, przekroczyła 800
Aktualna lista jest na
Przy okazji, liczba filmów z polskimi napisami, nie tylko o matematyce, przekroczyła 800
Aktualna lista jest na
Kod: Zaznacz cały
http://www.pl.euhou.net/index.php/wiadomoci-mainmenu-49/273-khan-academy-po-polsku- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Khan Academy
?? Może jakiś komentarz?Ponewor pisze:Ten post został zignorowany.norwimaj pisze:Czy jakoś weryfikujecie te materiały, czy pod względem merytorycznym nie zawierają błędu? Ten link do filmów z polskimi napisami mi nie działa, a ciekaw jestem, jak został przetłumaczony . Taką metodą można pokazać, że
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}2\pi+x&\text{dla }x>0\\x&\text{dla }x\le0\end{cases}}\)
jest funkcją różniczkowalną. Jak sobie radzicie z takimi filmami?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Khan Academy
Nie licz na to, nie sądzę, by ze strony KA ktoś podjął dyskusję... Swoją drogą, gdyby miało się trochę czasu, to warto byłoby sprawdzić, jaki mają współczynnik poprawności tych filmów...
JK
JK

