Nieoznaczoność.

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
marshal

Nieoznaczoność.

Post autor: marshal »

mam pytanie, lamerskie moze jak na to forum.. czy 0 dzielone przez nieskonczonosc jest przypadkiem nieoznaczonosci?? Prosze o szybka odpowiedz :-)
I drugie pytanie, czy do liczenia granic ciagow mozna uzywac reguly de l'hospitala (oczywiscie w przypadku gdy ciag jest ciagly :])??
OLA20

Nieoznaczoność.

Post autor: OLA20 »

0 przez nieskonczonosc JEST symbolem nieoznaczonym!!!A do liczenia granic ciagu to owszem uzywa sie reguły de l'hospitala ale
NIE w przypadku gdy ta granica ciagu jest ciagła bo to by było bezsensu.jak bys podał jakis przykład to bym ci go rozwiazała i lepiej to wytłumaczyła.
marshal

Nieoznaczoność.

co rozumiesz przez ciagla granice?? slyszalem o ciaglosci w jakims punkcie, przedziale, ale o ciaglej granicy nie..
i dziekuje oczywiscie za rozwianie watpliowsci z problemem nieoznaczonosci...
to moze pokaze apropos czego pytalem
bo mam taka granice ciagu do policzenia

lim(n->oo) [n^2 - sin(n)][n^2 + ncon(n)]

i ja ja probowalem rozwiazywac przez podzielenie pzez n^2 i otrzymywalem np. sin(n)/n^2 .. tylko ja te czesc traktuje jako dazaca do zera, lecz okresowo jest ona nieoznaczona (gdy sin(n) =0) i nie wiem czy moge to ignorowac jako jednostokowe przypadki czy musze inaczej rozwiazac to zadanie...

z gory dziekuje za podpowiedzi

pozdrawiam
marshal
ąć

Nieoznaczoność.

Post autor: ąć »

:shock:
po pierwsze nie ma ciągłych ciągów bo to specyficzna funkcja , nie ma otczenia argumentów ,po drugie vide po pierwsze tą regułę można stosować tylko wówczas gdy funkcja jest ciągła ma swoje pochodne i licznik lub mianownik ( gdy go nie ma wynosi 1 ) mają granicę nieokreśloną
pozdr
ps
granica wynosi 1
bo
n2(1-sinn/n2)
n2(1+cosn/n)
i
sinn/n2->0
oraz
cosn/n->0
bo
sinn i cosn (0;1) i jak bedziemy dzielili przez bedzie 0
czyli
1(1-0)
1(1+0)
to 1
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Nieoznaczoność.

no i wszystko jasne... bo kumpel mi probowal wmowic ze hospitala mozna stosowac do ciagow :/ co do ciaglosci ciagow... taki zarcik..ale nic
i dziekuje za rozwianie watpliwosci z ta granica :]
ODPOWIEDZ