długość boku
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościan
- Podziękował: 3 razy
długość boku
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) punkt \(\displaystyle{ D}\) dzieli bok \(\displaystyle{ AB}\) na odcinki długości \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 8}\). Miara kąta \(\displaystyle{ \angle ACD}\) jest dwa razy mniejsza niż miara kąta \(\displaystyle{ \angle DCB}\). Wyznacz długość boku \(\displaystyle{ BC}\), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ |AC| = 6}\).
Wiem, że w tym zadaniu jest błąd z wynikiem ale nie mam w ogóle pomysłu jak to zacząć, pomożecie?
Wiem, że w tym zadaniu jest błąd z wynikiem ale nie mam w ogóle pomysłu jak to zacząć, pomożecie?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2012, o 20:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami[latex], [/latex] . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
długość boku
Z twierdzenia sinusów w trzech trójkątach jest tyle równań co niewiadomych (do końca nie liczyłem, nie wiem jak idzie).
Może jest coś ,,sympatyczniejszego".
Może jest coś ,,sympatyczniejszego".
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
długość boku
Ja zrobiłbym tak (być może to bardzo karkołomne rozwiązanie):
1) oznaczyć \(\displaystyle{ \alpha=|\angle ACD|, \beta=|\angle ADC|}\) - wtedy \(\displaystyle{ |\angle BCD|=2\alpha, |\angle CDB|=\pi-\beta}\)
2) zastosować twierdzenie sinusów w trójkątach \(\displaystyle{ ACD, BCD}\) (zapisując stosunki względem wszystkich powyższych kątów;
Po powyższych krokach powstanie układ równań, z którego można wyznaczyć zależność między \(\displaystyle{ |BC|}\) a \(\displaystyle{ \cos\beta}\).
3) zastosować twierdzenie kosinusów w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) względem kąta \(\displaystyle{ \angle ACB}\)
Teraz powstanie już tylko równanie sprowadzalne do dwukwadratowego, z niewiadomą długością szukanego boku.
1) oznaczyć \(\displaystyle{ \alpha=|\angle ACD|, \beta=|\angle ADC|}\) - wtedy \(\displaystyle{ |\angle BCD|=2\alpha, |\angle CDB|=\pi-\beta}\)
2) zastosować twierdzenie sinusów w trójkątach \(\displaystyle{ ACD, BCD}\) (zapisując stosunki względem wszystkich powyższych kątów;
Po powyższych krokach powstanie układ równań, z którego można wyznaczyć zależność między \(\displaystyle{ |BC|}\) a \(\displaystyle{ \cos\beta}\).
3) zastosować twierdzenie kosinusów w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) względem kąta \(\displaystyle{ \angle ACB}\)
Teraz powstanie już tylko równanie sprowadzalne do dwukwadratowego, z niewiadomą długością szukanego boku.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
długość boku
\(\displaystyle{ \angle ACD=\alpha\ \ \ \ \angle BCD=2\alpha\ \ \ \ \angle CAB=\beta}\)
\(\displaystyle{ AC=6\ \ \ \ AD=4\ \ \ \ BD=8\ \ \ \ AB=12\ \ \ \ BC=x}\)
z tw. kosinusów w \(\displaystyle{ \Delta ABC}\)
\(\displaystyle{ x^2=6^2+12^2-2\cdot6\cdot12\cdot \cos \beta\ \ \ \to\ \ \ \color{magenta}\cos \beta=\frac{18-x^2}{144}}\)
z tw. sinusów w \(\displaystyle{ \Delta ADC}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{\sin (\alpha+\beta)}=\frac{4}{\sin \alpha}\ \ \ \ \to\ \ \ \ \color{magenta}\sin (\alpha+\beta)=\frac{3}{2}\sin \alpha}\) \(\displaystyle{ (^*)}\)
z tw. sinusów w \(\displaystyle{ \Delat BCD}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin (\alpha+\beta)}=\frac{8}{\sin 2\alpha}\ \ \to\ \ \frac{2x}{3\sin \alpha}=\frac{8}{2\sin \alpha\cdot \cos \alpha}\ \ \ \to\ \ \ \color{magenta}\cos \alpha=\frac{6}{x}}\)
z tw. sinusów w \(\displaystyle{ \Delta ABC}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin \beta}=\frac{12}{\sin 3\alpha}\ \ \ \ \to\ \ \ \ \sin \beta=\frac{x}{12}\sin 3\alpha\ \ \ \to\ \ \ \color{magenta}\sin \beta=\frac{x}{12}\cdot \sin \alpha\cdot(4\cos ^2\alpha-1)}\)
z \(\displaystyle{ (^*)}\)
\(\displaystyle{ \frac23\sin \alpha=\sin \alpha\cdot \cos \beta+\sin \beta\cdot \cos \alpha\\
\frac23\sin \alpha=\sin \alpha\cdot \frac{18-x^2}{144}+\frac{x}{12}\cdot \sin \alpha\cdot(4\cos ^2\alpha-1)\cdot \cos \alpha\ \ /:\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac23=\frac{18-x^2}{144}+\frac{x}{12}\cdot (4\cos ^2\alpha-1)\cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac23=\frac{18-x^2}{144}+\frac{x}{12}\cdot \left(4\cdot\left(\frac{6}{x}\right)^2-1\right)\cdot \frac{6}{x}\ \ \ \to\ \ \ \color{blue}x=3\sqrt{2\sqrt{41}-6}}\) \(\displaystyle{ \approx 7,8266}\)
\(\displaystyle{ \color{blue}\alpha \approx 39,95^o\ \ \ \ \ \ \beta \approx 34,45^o}\)
\(\displaystyle{ AC=6\ \ \ \ AD=4\ \ \ \ BD=8\ \ \ \ AB=12\ \ \ \ BC=x}\)
z tw. kosinusów w \(\displaystyle{ \Delta ABC}\)
\(\displaystyle{ x^2=6^2+12^2-2\cdot6\cdot12\cdot \cos \beta\ \ \ \to\ \ \ \color{magenta}\cos \beta=\frac{18-x^2}{144}}\)
z tw. sinusów w \(\displaystyle{ \Delta ADC}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{\sin (\alpha+\beta)}=\frac{4}{\sin \alpha}\ \ \ \ \to\ \ \ \ \color{magenta}\sin (\alpha+\beta)=\frac{3}{2}\sin \alpha}\) \(\displaystyle{ (^*)}\)
z tw. sinusów w \(\displaystyle{ \Delat BCD}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin (\alpha+\beta)}=\frac{8}{\sin 2\alpha}\ \ \to\ \ \frac{2x}{3\sin \alpha}=\frac{8}{2\sin \alpha\cdot \cos \alpha}\ \ \ \to\ \ \ \color{magenta}\cos \alpha=\frac{6}{x}}\)
z tw. sinusów w \(\displaystyle{ \Delta ABC}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin \beta}=\frac{12}{\sin 3\alpha}\ \ \ \ \to\ \ \ \ \sin \beta=\frac{x}{12}\sin 3\alpha\ \ \ \to\ \ \ \color{magenta}\sin \beta=\frac{x}{12}\cdot \sin \alpha\cdot(4\cos ^2\alpha-1)}\)
z \(\displaystyle{ (^*)}\)
\(\displaystyle{ \frac23\sin \alpha=\sin \alpha\cdot \cos \beta+\sin \beta\cdot \cos \alpha\\
\frac23\sin \alpha=\sin \alpha\cdot \frac{18-x^2}{144}+\frac{x}{12}\cdot \sin \alpha\cdot(4\cos ^2\alpha-1)\cdot \cos \alpha\ \ /:\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac23=\frac{18-x^2}{144}+\frac{x}{12}\cdot (4\cos ^2\alpha-1)\cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac23=\frac{18-x^2}{144}+\frac{x}{12}\cdot \left(4\cdot\left(\frac{6}{x}\right)^2-1\right)\cdot \frac{6}{x}\ \ \ \to\ \ \ \color{blue}x=3\sqrt{2\sqrt{41}-6}}\) \(\displaystyle{ \approx 7,8266}\)
\(\displaystyle{ \color{blue}\alpha \approx 39,95^o\ \ \ \ \ \ \beta \approx 34,45^o}\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 20:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościan
- Podziękował: 3 razy
długość boku
dlaczego w twierdzeniu sinusów zamiast trzeciego sinusa np. gamma można użyć sinusa alfa+beta?z tw. sinusów w \(\displaystyle{ \Delta ADC}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{\sin (\alpha+\beta)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
długość boku
\(\displaystyle{ \sin\gamma=\sin[\pi-(\alpha+\beta)]=\sin(\alpha+\beta)}\)
(twierdzenie o sumie miar kątów wewnętrznych w trójkącie + wzór redukcyjny)
(twierdzenie o sumie miar kątów wewnętrznych w trójkącie + wzór redukcyjny)
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
długość boku
\(\displaystyle{ \frac{6}{\sin \gamma}=\frac{6}{\sin \left(180^o-(\alpha+\beta)\right)}=\frac{6}{\sin (\alpha+\beta)}}\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 21:26 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościan
- Podziękował: 3 razy