Równanie wykładnicze

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
natalamur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 22 mar 2011, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gda
Podziękował: 1 raz

Równanie wykładnicze

Post autor: natalamur »

Jak rozwiązać równanie:

\(\displaystyle{ 2 ^{x} = 3}\) ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36072
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5345 razy

Równanie wykładnicze

Post autor: Jan Kraszewski »

Zlogarytmować obustronnie przy podstawie \(\displaystyle{ 2}\).

JK
natalamur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 22 mar 2011, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gda
Podziękował: 1 raz

Równanie wykładnicze

Post autor: natalamur »

Mogę prosić o dokładniejszą wskazówkę?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36072
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5345 razy

Równanie wykładnicze

Post autor: Jan Kraszewski »

To znaczy? To jest bardzo dokładna wskazówka. Wiesz, co to jest logarytm?

JK
natalamur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 22 mar 2011, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gda
Podziękował: 1 raz

Równanie wykładnicze

Post autor: natalamur »

tak, wiem, ale nadal nie potrafię rozwiązać.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36072
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5345 razy

Równanie wykładnicze

Post autor: Jan Kraszewski »

Po wspomnianym zlogarytmowaniu otrzymujesz

\(\displaystyle{ \log_22^x=\log_23}\)

JK
natalamur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 22 mar 2011, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gda
Podziękował: 1 raz

Równanie wykładnicze

Post autor: natalamur »

No tak i wychodzi \(\displaystyle{ x = \log_{2} 3}\)

Ale co dalej? Da się to wyliczyć?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Równanie wykładnicze

Post autor: anna_ »

Dalej to tylko możesz podać wartość przybliżoną.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36072
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5345 razy

Równanie wykładnicze

Post autor: Jan Kraszewski »

natalamur pisze:Ale co dalej?
Nic. To jest bardzo dobry wynik.

JK
ODPOWIEDZ