Tłumaczenie z angielskiego
-
azedor
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 11 razy
Tłumaczenie z angielskiego
Jeśli nie znasz jakiegoś zwrotu - napisz wiadomość w tym temacie.
Jak ładnie przetłumaczyć takie coś: "Set \(\displaystyle{ S}\) is not closed under multiplication..." ?
S nie jest zamknięty pod operacją mnożenia ?
Jak ładnie przetłumaczyć takie coś: "Set \(\displaystyle{ S}\) is not closed under multiplication..." ?
S nie jest zamknięty pod operacją mnożenia ?
-
Bono
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 15 gru 2007, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Tłumaczenie z angielskiego
Podczas czytania anglojęzycznej książki poświęconej topologii napotkałem 2 słowa, których polskich odpowiedników nie potrafię znaleźć.
Pierwsze z nich to 'abutting'. Zdanie brzmi: None of the component intervals of \(\displaystyle{ X}\)are abutting.
Drugie słowo to 'collection'. Czy to oznacza to samo co 'set'? Nie wydaje mi się, chociaż z kontekstu wygląda podobnie. Np. The collection \(\displaystyle{ I_n}\) is an open cover of \(\displaystyle{ [a,b]}\) .
Inny problem to 'appropriate decomposition', który zdaje się był rozkładem właściwym. Ale co znaczy wobec tego 'corresponding decomposition' - nie mam pojęcia. Zdanie w dowodzie brzmi let \(\displaystyle{ (a,b)= D_r \cup D_s}\) be the corresponding decomposition'.
Wiem, że pytanie nietypowe ale teraz literatura do wykładów jest często po angielsku i takie rzeczy również sprawiają problemy
Pozdrawiam i dziękuję
Pierwsze z nich to 'abutting'. Zdanie brzmi: None of the component intervals of \(\displaystyle{ X}\)are abutting.
Drugie słowo to 'collection'. Czy to oznacza to samo co 'set'? Nie wydaje mi się, chociaż z kontekstu wygląda podobnie. Np. The collection \(\displaystyle{ I_n}\) is an open cover of \(\displaystyle{ [a,b]}\) .
Inny problem to 'appropriate decomposition', który zdaje się był rozkładem właściwym. Ale co znaczy wobec tego 'corresponding decomposition' - nie mam pojęcia. Zdanie w dowodzie brzmi let \(\displaystyle{ (a,b)= D_r \cup D_s}\) be the corresponding decomposition'.
Wiem, że pytanie nietypowe ale teraz literatura do wykładów jest często po angielsku i takie rzeczy również sprawiają problemy
Pozdrawiam i dziękuję
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Tłumaczenie z angielskiego
W tym kontekście oznacza to (formalnie) zbiór, choć lepiej byłoby to przetłumaczyć jako "rodzina" lub nawet "kolekcja" - chodzi o to, by odróżnić (słownie) zbiór od rodziny zbiorów.Bono pisze:Drugie słowo to 'collection'. Czy to oznacza to samo co 'set'? Nie wydaje mi się, chociaż z kontekstu wygląda podobnie. Np. The collection \(\displaystyle{ I_n}\) is an open cover of \(\displaystyle{ [a,b]}\) .
"appropriate decomposition" to raczej "odpowiedni rozkład" (odpowiedni do sytuacji). "Appropriate" nie jest tu przymiotnikiem "matematycznym". Podobnie jest przy "corresponding decomposition". "Corresponding" oznacza, że jest to rozkład związany z czymś, odpowiadający czemuś, co było wspomniane wcześniej - to też nie jest przymiotnik "matematyczny".Inny problem to 'appropriate decomposition', który zdaje się był rozkładem właściwym. Ale co znaczy wobec tego 'corresponding decomposition' - nie mam pojęcia. Zdanie w dowodzie brzmi let \(\displaystyle{ (a,b)= D_r \cup D_s}\) be the corresponding decomposition'.
JK
-
Bono
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 15 gru 2007, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Tłumaczenie z angielskiego
Dziękuję za pomoc
Ja odnalazłem w internecie potoczną definicję słowa abutting i w podanym kontekście wygląda na to, że chodzi o "sąsiadujący". Cytuję to, co znalazłem poniżej.
Ja odnalazłem w internecie potoczną definicję słowa abutting i w podanym kontekście wygląda na to, że chodzi o "sąsiadujący". Cytuję to, co znalazłem poniżej.
Wydaje mi się, że w matematyce może chodzić tylko o sąsiedztwo Mają Państwo może jakieś inne pomysły?To touch or end at one end or side; lie adjacent.
v.tr.
1. To border upon or end at; be next to.
2. To support as an abutment.
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Tłumaczenie z angielskiego
Nie wiem jaki jest dobry polski odpowiednik, ale to sa przedzialy, ktorych domkniecia sie nie przecinaja, tj. na przyklad przedzialy \(\displaystyle{ [0,1)}\) i \(\displaystyle{ [1,infty)}\) sa abutting, a [0,2] i [15,666] nie sa.
-
l_smolinski
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 18 cze 2008, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrow
Tłumaczenie z angielskiego
Witam mam problem z przetłumaczeniem pewnego fragmentu w poniższym dokumencie:
na google znajdziecie artykuł bo nie mogę linków wstawiać
" The Data by Encryption Standard (DES) and its strength against attacks " + coppersmith
Chodzi mi o Wytyczne S-7 i S-8, nie umiem ich prawidłowo przetłumaczyć a co za tym idzie zrozumieć. (nie jestem pewien mojego tłumaczenia)
Moglibyście powiedzieć jak wy to rozumiecie?
pozdrawiam.
ps. ale lipa z tym wysłaniem linków dla nowych użytkowników.
na google znajdziecie artykuł bo nie mogę linków wstawiać
" The Data by Encryption Standard (DES) and its strength against attacks " + coppersmith
Chodzi mi o Wytyczne S-7 i S-8, nie umiem ich prawidłowo przetłumaczyć a co za tym idzie zrozumieć. (nie jestem pewien mojego tłumaczenia)
Moglibyście powiedzieć jak wy to rozumiecie?
pozdrawiam.
ps. ale lipa z tym wysłaniem linków dla nowych użytkowników.
-
gawi
- Użytkownik

- Posty: 96
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O-ka
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Tłumaczenie z angielskiego
(S-7) Dla każdej 6-bitowej różnicy pomiędzy wejściami, \(\displaystyle{ \Delta I_{i,j}}\), nie więcej niż osiem z 32 par wejść ukazujących \(\displaystyle{ \Delta I_{i,j}}\) może skutkować tą samą różnicą wyjściową \(\displaystyle{ \Delta O_{i,j}}\)
Tłumaczenie z angielskiego
Witam!
Jestem w trakcie tłumaczenia książki o fotografii i natknęłam się tam na termin, który wywodzi się z matematyki. Po angielsku nazywa się to "elementary construction" i odnosi się do układu (np. na zdjęciu), w którym obecna jest pionowa i pozioma oś symetrii oraz obie przekątne. Czy można to na polski przetłumaczyć jako "konstrukcja elementarna" - czy taki termin istnieje w matematyce w języku polskim? Czy też może jakoś inaczej się to nazywa?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Jestem w trakcie tłumaczenia książki o fotografii i natknęłam się tam na termin, który wywodzi się z matematyki. Po angielsku nazywa się to "elementary construction" i odnosi się do układu (np. na zdjęciu), w którym obecna jest pionowa i pozioma oś symetrii oraz obie przekątne. Czy można to na polski przetłumaczyć jako "konstrukcja elementarna" - czy taki termin istnieje w matematyce w języku polskim? Czy też może jakoś inaczej się to nazywa?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Tłumaczenie z angielskiego
CZy wie ktos jak można przetłumaczyć wyrażenie "sharp groups" ??? Bardzo prosze o pomoc
Tłumaczenie z angielskiego
Sharp groups, two-weight codes and maximal arcs to jest tytuł tego artykułu.



