[MIX][Ciągi][Analiza] Ciągi vs szeregi
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX][Ciągi][Analiza] Ciągi vs szeregi
1. Dany jest ciąg trójkątów prostokątnych o bokach \(\displaystyle{ a_n, b_n, c_n}\), przy czym jest \(\displaystyle{ c_n}\) to przeciwprostokątna; oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=b_n}\) i \(\displaystyle{ b_{n+1}= c_n}\). Wykazać istnienie \(\displaystyle{ \lim \frac{a_n}{b_n}}\) i obliczyć jej wartość (w zalezności od \(\displaystyle{ a_1}\) i \(\displaystyle{ b_1}\)).
2. Udowodnić, iż ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) ma nieskończenie wiele wyrazów nieujemnych oraz nieskończenie wiele wyrazów niedodatnich:
\(\displaystyle{ a_1= a}\), \(\displaystyle{ a_{n+1}= \begin{cases} \frac{1}{2}(a_n - \frac{1}{a_n}), a_n \neq 0\\0, a_n=0\end{cases}}\)
i \(\displaystyle{ a \in \RR.}\)
3. Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie liczbą naturalną, oraz dany jest ciąg:
\(\displaystyle{ a_1= \sqrt{k}}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1} = \sqrt{k + a_n}.}\)
a) Wyznaczyć \(\displaystyle{ \lim a_n}\) (w zależności od \(\displaystyle{ k}\)).
b) Wykazać, iż gdy \(\displaystyle{ k}\) jest nieparzyste to \(\displaystyle{ \lim a_n}\) nie jest liczbą wymierną i tak dobrać \(\displaystyle{ k}\) aby był liczbą całkowitą.
4. Ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) zadany jest rekurencją \(\displaystyle{ a_0=4 \ \ a_1=22}\) oraz \(\displaystyle{ a_n=6a_{n-1}-a_{n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 2}\). Udowodnić, iż istnieją ciągi liczb całkowitych \(\displaystyle{ x_n}\) i \(\displaystyle{ y_n}\) takie, że: \(\displaystyle{ a_n = \frac{y_n^2 +7}{x_n - y_n}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 0.}\)
5. Niech \(\displaystyle{ a, b, x_0}\) będą liczbami naturalnymi. Udowodnić, że w ciągu \(\displaystyle{ x_j}\) takim ,że \(\displaystyle{ x_{n}=ax_{n-1}+b}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\) jest nieskończenie wiele liczb złożonych.
6. Niech \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza ilość tych ciągów "zero- jedynkowych" mających \(\displaystyle{ n}\) elementów, które nie zawierają sekwencji \(\displaystyle{ ...., 0, 1, 0, ....}\); zaś \(\displaystyle{ b_n}\) ilość tych, które nie zawierają sekwencji: \(\displaystyle{ ..., 0, 0, 1, 1, ....}\) ani \(\displaystyle{ ..., 1, 1, 0, 0, ....}\). Wykazać, iż \(\displaystyle{ b_{n+1}=2a_n}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 2.}\)
7. Niech ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) będzie taki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_0=1\\a_1=1\\a_n=4(a_{n-1}-a_{n-2}), n\geq 2. \end{cases}}\)
Wykazać, iż \(\displaystyle{ a_n=- 2^{n-1}(n-2)}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 0.}\)
8. Wykazać zbieżność i obliczyć \(\displaystyle{ \lim a_n}\) gdy:
\(\displaystyle{ a_n =n^n (n! e - \lfloor n!e \rfloor)^n}\)
dla \(\displaystyle{ n=1, 2, .....}\)
9. Niech ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) będzie zadany rekurencją \(\displaystyle{ a_1=3}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=a_n^2 -1}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1.}\) Dowieść, że każdy wyraz tego ciągu jest równy ilorazowi pewnych dwóch wyrazów ciągu Fibonacciego.
10. Niech \(\displaystyle{ a_n}\) będzie ciągiem rosnącym liczb naturalnych takim ,iż:
\(\displaystyle{ a_{2n}=a_n +n}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\) oraz
jesli \(\displaystyle{ a_n}\) jest liczbą pierwszą, to \(\displaystyle{ n}\) też jest liczbą pierwszą.
Udowodnić, iż \(\displaystyle{ a_n=n}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1.}\)
11. Ciąg liczb dodatnich \(\displaystyle{ a_0, a_1, a_2, a_3, ...}\) spełnia zależność:
\(\displaystyle{ 2^{n+1}(a_{n-1}-a_n)=a_n^2}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać zbieżność i obliczyć \(\displaystyle{ \lim a_n}\) (w zależności od wyrazu początkowego \(\displaystyle{ a_0}\)).
12. Dobrać dwa początkowe wyrazy ciągu \(\displaystyle{ x_n}\) (tj. \(\displaystyle{ x_0}\) i \(\displaystyle{ x_1}\)) aby ciąg ten określony rekurencją \(\displaystyle{ x_n= \sqrt{x_{n-1}x_{n-2}}}\) gdy \(\displaystyle{ n \geq 2}\) był zbieżny do \(\displaystyle{ \lim x_n = \sqrt[3]{4}.}\)
13. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ b_j}\): \(\displaystyle{ b_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ b_{n+1}=5b_n + \sqrt{24b_n^2 +1}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\).
Wykazać, że wszystkie wyrazy ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) są liczbami całkowitymi.
14. Niech liczby \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) będą określone:
\(\displaystyle{ A = \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{3 \cdot 4}+ ... + \frac{1}{2009 \cdot 2010}+\frac{1}{2011\cdot 2012}}\)
\(\displaystyle{ B= \frac{1}{1007 \cdot 2012} + \frac{1}{1008 \cdot 2011} + ...+ \frac{1}{2011 \cdot 1008} + \frac{1}{2012 \cdot 1007}.}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ \frac{A}{B}.}\)
15. Rozstrzygnąć czy szereg \(\displaystyle{ \frac{a_0}{1 \cdot 2}+ \frac{a_0+2a_1}{2 \cdot 3} + \frac{a_0+2a_1+3a_2}{3 \cdot 4}+ ...}\) jest zbieżny
o ile szereg \(\displaystyle{ \sum a_n}\) jest zbieżny.
16. Niech ciag \(\displaystyle{ a_n}\) będzie taki, iż \(\displaystyle{ a_1=2}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=\sqrt{2^{2n+1} - 2^{n+1}\sqrt{4^n-a_n^2}}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać iż ciąg ten jest dobrze określony (lewa strona równania definiującego \(\displaystyle{ a_{n+1}}\) ma sens); oraz że jest zbieżny i obliczyć \(\displaystyle{ \lim a_n.}\)
17. Dane są trzy ciągi nieskończone: \(\displaystyle{ x_n , \ y_n , \ z_n}\) a ich wyrazami są liczby naturalne.
Udowodnić, że istnieją takie wskaźniki \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) iż
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_p \leq x_q\\y_p \leq y_q\\z_p \leq z_q.\end{cases}}\)
18. Zbadać, czy szereg (utworzony z kolejnych liczb pierwszych) jest zbieżny:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}} + \frac{1}{\sqrt{3+5}}+ \frac{1}{\sqrt{7+11+13}}+ \frac{1}{\sqrt{17+ 19+23+ 29}}+ \frac{1}{\sqrt{31+ 37+ 41+43+ 47}}+ ...}\)
19. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) taki, iż \(\displaystyle{ a_1=3}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}= 3- \frac{1}{a_n}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać że ciąg \(\displaystyle{ b_n= \frac{1}{a_1 \cdot .... \cdot a_n} (\frac{3+\sqrt{5}}{2})^n}\) jest zbieżny i obliczyć \(\displaystyle{ \lim b_n.}\)
20. Wykazać, iż jeśli \(\displaystyle{ 0 < x \leq 1}\), to istnieje jeden i tylko jeden ciąg \(\displaystyle{ k_j}\) liczb naturalnych, spełniający:
\(\displaystyle{ 1<k_1 \leq k_2 \leq k_3 \leq ....}\) i taki że \(\displaystyle{ x = \frac{1}{k_1} + \frac{1}{k_1k_2} + .... + \frac{1}{k_1k_2...k_n}+ ...}\)
Liczba \(\displaystyle{ x}\) jest wtedy i tylko wtedy wymierna, gdy poczynając od pewnego miejsca wszystkie \(\displaystyle{ k_j}\) są równe.
21.
a) Wyznaczyć wszystkie wyrazu ciągu \(\displaystyle{ u_n=n^2 +44n +99}\), które są kwadratami (liczb całkowitych).
b) Wyznaczyć wszystkie wyrazu ciągu \(\displaystyle{ v_n=n^3 -11n +7}\), które są sześcianami (liczb całkowitych).
c) Czy wśród wyrazów ciągów \(\displaystyle{ u_n}\) i \(\displaystyle{ v_n}\) są bikwadraty (tj. czwarte potęgi liczb całkowitych) ?
22. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a_j}\): \(\displaystyle{ a_1=k}\) i \(\displaystyle{ a_{n+1}= \lfloor \sqrt{2}a_n \rfloor}\). Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ k}\) dla których istnieją trzy kolejne wyrazy ciągu: \(\displaystyle{ a_{j-1} , \ a_j, \ a_{j+1}}\) takie, że \(\displaystyle{ 2a_j=a_{j-1}+ a_{j+1}}\)
dla pewnego \(\displaystyle{ j>1.}\)
23. Opisać jak rozmieszczone są w zbiorze \(\displaystyle{ \NN}\) te liczby naturalne, które nie są wyrazami ciągu:
\(\displaystyle{ a_n = n + \lfloor \sqrt{n} \rfloor + \lfloor \sqrt[3]{n} \rfloor.}\)
24. Ciągi \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\) splecione są ze sobą warunkami \(\displaystyle{ a_0=1 \ b_0=0}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n+1}= 7a_n +6b_n -3\\b_{n+1}=8a_n +7b_n-4\end{cases}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 0}\). Wykazać, iż wszystkie wyrazy ciagu \(\displaystyle{ a_n}\) są kwadratami liczb całkowitych.
25. Niech \(\displaystyle{ a \neq 0}\). Udowodnić iż:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{\infty} \frac{1}{(a+k)(a+k+1)} = \frac{1}{a}.}\)
26. Jeśli \(\displaystyle{ a >0,}\) to wykazać, iż określony rekurencyjnie ciąg \(\displaystyle{ x_n}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{n+1}= \frac{a}{1+x_n}\\x_1 >0\end{cases}}\)
dąży do pierwiastka \(\displaystyle{ v}\) (dodatniego) równania \(\displaystyle{ x^2+x-a=0}\), przy czym dąży tak iż \(\displaystyle{ x_n}\) leżą na przemian po lewej i po prawej stronie \(\displaystyle{ \lim x_n =v.}\)
27. Ile wynosi suma nieskończona szeregu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1 \cdot 5 \cdot 9} + \frac{1}{3 \cdot 7 \cdot 11} + \frac{1}{5 \cdot 9 \cdot 13} + ....}\)
?
28. Niech ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) będzie taki, iż \(\displaystyle{ x_1= 5}\) i \(\displaystyle{ x_{n+1}=x_n^2 -2}\) gdy \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Udowodnić, iż \(\displaystyle{ \lim \frac{x_{n+1}}{x_1 \cdot .... \cdot x_n} =\sqrt{21}.}\)
29. Wykazać że jeśli szereg \(\displaystyle{ \sum a_n}\) ma wyrazy dodatnie i jest zbieżny, to zbieżny jest tez szereg \(\displaystyle{ \sum \sqrt{a_na_{n+1}}}\). Wykazać (na przykładzie) iż twierdzenie odwrotne nie jest ogólnie prawdziwe ale zachodzi gdy ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest monotoniczny.
30. Ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest określony rekurencją: \(\displaystyle{ a_0=a_1=1}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=14 a_n -a_{n-1}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać iż wszystkie wyrazy ciągu \(\displaystyle{ b_n=2a_n - 1}\) są kwadratami liczb całkowitych.
2. Udowodnić, iż ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) ma nieskończenie wiele wyrazów nieujemnych oraz nieskończenie wiele wyrazów niedodatnich:
\(\displaystyle{ a_1= a}\), \(\displaystyle{ a_{n+1}= \begin{cases} \frac{1}{2}(a_n - \frac{1}{a_n}), a_n \neq 0\\0, a_n=0\end{cases}}\)
i \(\displaystyle{ a \in \RR.}\)
3. Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie liczbą naturalną, oraz dany jest ciąg:
\(\displaystyle{ a_1= \sqrt{k}}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1} = \sqrt{k + a_n}.}\)
a) Wyznaczyć \(\displaystyle{ \lim a_n}\) (w zależności od \(\displaystyle{ k}\)).
b) Wykazać, iż gdy \(\displaystyle{ k}\) jest nieparzyste to \(\displaystyle{ \lim a_n}\) nie jest liczbą wymierną i tak dobrać \(\displaystyle{ k}\) aby był liczbą całkowitą.
4. Ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) zadany jest rekurencją \(\displaystyle{ a_0=4 \ \ a_1=22}\) oraz \(\displaystyle{ a_n=6a_{n-1}-a_{n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 2}\). Udowodnić, iż istnieją ciągi liczb całkowitych \(\displaystyle{ x_n}\) i \(\displaystyle{ y_n}\) takie, że: \(\displaystyle{ a_n = \frac{y_n^2 +7}{x_n - y_n}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 0.}\)
5. Niech \(\displaystyle{ a, b, x_0}\) będą liczbami naturalnymi. Udowodnić, że w ciągu \(\displaystyle{ x_j}\) takim ,że \(\displaystyle{ x_{n}=ax_{n-1}+b}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\) jest nieskończenie wiele liczb złożonych.
6. Niech \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza ilość tych ciągów "zero- jedynkowych" mających \(\displaystyle{ n}\) elementów, które nie zawierają sekwencji \(\displaystyle{ ...., 0, 1, 0, ....}\); zaś \(\displaystyle{ b_n}\) ilość tych, które nie zawierają sekwencji: \(\displaystyle{ ..., 0, 0, 1, 1, ....}\) ani \(\displaystyle{ ..., 1, 1, 0, 0, ....}\). Wykazać, iż \(\displaystyle{ b_{n+1}=2a_n}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 2.}\)
7. Niech ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) będzie taki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_0=1\\a_1=1\\a_n=4(a_{n-1}-a_{n-2}), n\geq 2. \end{cases}}\)
Wykazać, iż \(\displaystyle{ a_n=- 2^{n-1}(n-2)}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 0.}\)
8. Wykazać zbieżność i obliczyć \(\displaystyle{ \lim a_n}\) gdy:
\(\displaystyle{ a_n =n^n (n! e - \lfloor n!e \rfloor)^n}\)
dla \(\displaystyle{ n=1, 2, .....}\)
9. Niech ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) będzie zadany rekurencją \(\displaystyle{ a_1=3}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=a_n^2 -1}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1.}\) Dowieść, że każdy wyraz tego ciągu jest równy ilorazowi pewnych dwóch wyrazów ciągu Fibonacciego.
10. Niech \(\displaystyle{ a_n}\) będzie ciągiem rosnącym liczb naturalnych takim ,iż:
\(\displaystyle{ a_{2n}=a_n +n}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\) oraz
jesli \(\displaystyle{ a_n}\) jest liczbą pierwszą, to \(\displaystyle{ n}\) też jest liczbą pierwszą.
Udowodnić, iż \(\displaystyle{ a_n=n}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1.}\)
11. Ciąg liczb dodatnich \(\displaystyle{ a_0, a_1, a_2, a_3, ...}\) spełnia zależność:
\(\displaystyle{ 2^{n+1}(a_{n-1}-a_n)=a_n^2}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać zbieżność i obliczyć \(\displaystyle{ \lim a_n}\) (w zależności od wyrazu początkowego \(\displaystyle{ a_0}\)).
12. Dobrać dwa początkowe wyrazy ciągu \(\displaystyle{ x_n}\) (tj. \(\displaystyle{ x_0}\) i \(\displaystyle{ x_1}\)) aby ciąg ten określony rekurencją \(\displaystyle{ x_n= \sqrt{x_{n-1}x_{n-2}}}\) gdy \(\displaystyle{ n \geq 2}\) był zbieżny do \(\displaystyle{ \lim x_n = \sqrt[3]{4}.}\)
13. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ b_j}\): \(\displaystyle{ b_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ b_{n+1}=5b_n + \sqrt{24b_n^2 +1}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\).
Wykazać, że wszystkie wyrazy ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) są liczbami całkowitymi.
14. Niech liczby \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) będą określone:
\(\displaystyle{ A = \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{3 \cdot 4}+ ... + \frac{1}{2009 \cdot 2010}+\frac{1}{2011\cdot 2012}}\)
\(\displaystyle{ B= \frac{1}{1007 \cdot 2012} + \frac{1}{1008 \cdot 2011} + ...+ \frac{1}{2011 \cdot 1008} + \frac{1}{2012 \cdot 1007}.}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ \frac{A}{B}.}\)
15. Rozstrzygnąć czy szereg \(\displaystyle{ \frac{a_0}{1 \cdot 2}+ \frac{a_0+2a_1}{2 \cdot 3} + \frac{a_0+2a_1+3a_2}{3 \cdot 4}+ ...}\) jest zbieżny
o ile szereg \(\displaystyle{ \sum a_n}\) jest zbieżny.
16. Niech ciag \(\displaystyle{ a_n}\) będzie taki, iż \(\displaystyle{ a_1=2}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=\sqrt{2^{2n+1} - 2^{n+1}\sqrt{4^n-a_n^2}}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać iż ciąg ten jest dobrze określony (lewa strona równania definiującego \(\displaystyle{ a_{n+1}}\) ma sens); oraz że jest zbieżny i obliczyć \(\displaystyle{ \lim a_n.}\)
17. Dane są trzy ciągi nieskończone: \(\displaystyle{ x_n , \ y_n , \ z_n}\) a ich wyrazami są liczby naturalne.
Udowodnić, że istnieją takie wskaźniki \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) iż
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_p \leq x_q\\y_p \leq y_q\\z_p \leq z_q.\end{cases}}\)
18. Zbadać, czy szereg (utworzony z kolejnych liczb pierwszych) jest zbieżny:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}} + \frac{1}{\sqrt{3+5}}+ \frac{1}{\sqrt{7+11+13}}+ \frac{1}{\sqrt{17+ 19+23+ 29}}+ \frac{1}{\sqrt{31+ 37+ 41+43+ 47}}+ ...}\)
19. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) taki, iż \(\displaystyle{ a_1=3}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}= 3- \frac{1}{a_n}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać że ciąg \(\displaystyle{ b_n= \frac{1}{a_1 \cdot .... \cdot a_n} (\frac{3+\sqrt{5}}{2})^n}\) jest zbieżny i obliczyć \(\displaystyle{ \lim b_n.}\)
20. Wykazać, iż jeśli \(\displaystyle{ 0 < x \leq 1}\), to istnieje jeden i tylko jeden ciąg \(\displaystyle{ k_j}\) liczb naturalnych, spełniający:
\(\displaystyle{ 1<k_1 \leq k_2 \leq k_3 \leq ....}\) i taki że \(\displaystyle{ x = \frac{1}{k_1} + \frac{1}{k_1k_2} + .... + \frac{1}{k_1k_2...k_n}+ ...}\)
Liczba \(\displaystyle{ x}\) jest wtedy i tylko wtedy wymierna, gdy poczynając od pewnego miejsca wszystkie \(\displaystyle{ k_j}\) są równe.
21.
a) Wyznaczyć wszystkie wyrazu ciągu \(\displaystyle{ u_n=n^2 +44n +99}\), które są kwadratami (liczb całkowitych).
b) Wyznaczyć wszystkie wyrazu ciągu \(\displaystyle{ v_n=n^3 -11n +7}\), które są sześcianami (liczb całkowitych).
c) Czy wśród wyrazów ciągów \(\displaystyle{ u_n}\) i \(\displaystyle{ v_n}\) są bikwadraty (tj. czwarte potęgi liczb całkowitych) ?
22. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a_j}\): \(\displaystyle{ a_1=k}\) i \(\displaystyle{ a_{n+1}= \lfloor \sqrt{2}a_n \rfloor}\). Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ k}\) dla których istnieją trzy kolejne wyrazy ciągu: \(\displaystyle{ a_{j-1} , \ a_j, \ a_{j+1}}\) takie, że \(\displaystyle{ 2a_j=a_{j-1}+ a_{j+1}}\)
dla pewnego \(\displaystyle{ j>1.}\)
23. Opisać jak rozmieszczone są w zbiorze \(\displaystyle{ \NN}\) te liczby naturalne, które nie są wyrazami ciągu:
\(\displaystyle{ a_n = n + \lfloor \sqrt{n} \rfloor + \lfloor \sqrt[3]{n} \rfloor.}\)
24. Ciągi \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\) splecione są ze sobą warunkami \(\displaystyle{ a_0=1 \ b_0=0}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n+1}= 7a_n +6b_n -3\\b_{n+1}=8a_n +7b_n-4\end{cases}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 0}\). Wykazać, iż wszystkie wyrazy ciagu \(\displaystyle{ a_n}\) są kwadratami liczb całkowitych.
25. Niech \(\displaystyle{ a \neq 0}\). Udowodnić iż:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{\infty} \frac{1}{(a+k)(a+k+1)} = \frac{1}{a}.}\)
26. Jeśli \(\displaystyle{ a >0,}\) to wykazać, iż określony rekurencyjnie ciąg \(\displaystyle{ x_n}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{n+1}= \frac{a}{1+x_n}\\x_1 >0\end{cases}}\)
dąży do pierwiastka \(\displaystyle{ v}\) (dodatniego) równania \(\displaystyle{ x^2+x-a=0}\), przy czym dąży tak iż \(\displaystyle{ x_n}\) leżą na przemian po lewej i po prawej stronie \(\displaystyle{ \lim x_n =v.}\)
27. Ile wynosi suma nieskończona szeregu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1 \cdot 5 \cdot 9} + \frac{1}{3 \cdot 7 \cdot 11} + \frac{1}{5 \cdot 9 \cdot 13} + ....}\)
?
28. Niech ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) będzie taki, iż \(\displaystyle{ x_1= 5}\) i \(\displaystyle{ x_{n+1}=x_n^2 -2}\) gdy \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Udowodnić, iż \(\displaystyle{ \lim \frac{x_{n+1}}{x_1 \cdot .... \cdot x_n} =\sqrt{21}.}\)
29. Wykazać że jeśli szereg \(\displaystyle{ \sum a_n}\) ma wyrazy dodatnie i jest zbieżny, to zbieżny jest tez szereg \(\displaystyle{ \sum \sqrt{a_na_{n+1}}}\). Wykazać (na przykładzie) iż twierdzenie odwrotne nie jest ogólnie prawdziwe ale zachodzi gdy ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest monotoniczny.
30. Ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest określony rekurencją: \(\displaystyle{ a_0=a_1=1}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=14 a_n -a_{n-1}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\). Wykazać iż wszystkie wyrazy ciągu \(\displaystyle{ b_n=2a_n - 1}\) są kwadratami liczb całkowitych.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2024, o 22:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy


