Rysowanie dziwnej funkcji

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
Rantaurel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Różna
Podziękował: 27 razy

Rysowanie dziwnej funkcji

Post autor: Rantaurel »

Witam
Mam problem z narysowaniem tej funkcji: \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}-x+2}\)
Brak miejsc zerowych, znam tylko punkt przecięcia wykresu z osią \(\displaystyle{ OY}\), lecz nie wiem w jaki sposób znaleźć wierzchołek, na czym to oprzeć.. Pomocy
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Rysowanie dziwnej funkcji

Post autor: piasek101 »

Każda parabola ma wierzchołek.
Awatar użytkownika
k3fe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 14 razy

Rysowanie dziwnej funkcji

Post autor: k3fe »

\(\displaystyle{ x_w=p=\frac{-b}{2a}}\)
\(\displaystyle{ y_w=q=f(p)}\)
ODPOWIEDZ