Czworoscian foremny kolorujemy wierzcholkowo za pomoca 3 kolorow oraz krawedziowo za pomoca 2 kolorow. Ile jest istotnie roznych kolorowan, jesli utozsamiamy takie kolorowania, ze jedno przechodzi na drugie przy pewnym obrocie czworoscianu?
Ma ktos pomysl jak to ruszyc? Probowalem policzyc indeksy cyklowe osobno dla kolorowania krawedziowego i osobno dla wierzcholkowego i pozniej z tego wydedukowac rozwiazanie, ale nie wydaje mi sie to dobrym sposobem. A zliczanie razem wygladaloby co najmniej ... dziwnie.
Zliczanie kolorowan czworoscianu
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zliczanie kolorowan czworoscianu
Nie pamiętam już co to są indeksy cyklowe, ale za to dość łatwo to zadanie pójdzie z lematu Burnside'a. Jeśli się nie mylę, to są tylko trzy istotnie różne obroty, więc nie ma dużo liczenia.
-
adambak
- Użytkownik

- Posty: 1270
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Zliczanie kolorowan czworoscianu
Indeks cyklowy zawsze dobrze znać. Mając go mamy wszystko, bo i twierdzenia Polyi możemy użyć, jakbyśmy chcieli. Wtedy tylko podstawiamy liczby kolorów i wynik gotowy. Ja mam łatwiej bo trzymam teraz kostkę rubika czworościan
rozpatrujemy obroty (\(\displaystyle{ x}\) pochodzą od krawędzi, a \(\displaystyle{ y}\) od wierzchołków):
\(\displaystyle{ 1\times}\) identyczność: \(\displaystyle{ x_1^6 y_1^4}\)
\(\displaystyle{ 8\times}\) obrót wokół wysokości czworościanu, albo o \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) albo o \(\displaystyle{ 240^{\circ}}\), dla obu obrotów taki sam rozkład na cykle: \(\displaystyle{ x_3^2y_1^1y_3^1}\)
\(\displaystyle{ 3\times}\) obrót wokół osi łączącej środki prostopadłych do siebie krawędzi o \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\): \(\displaystyle{ x_2^2x_1^2 y_2^2}\)
zatem szukany indeks cyklowy to: \(\displaystyle{ \frac{1}{12}\left( x^6_1y^4_1 + 8x_3^2y^1_1y_3^1+3x^2_2x_1^2y^2_2\right)}\), podstawić pod iksy \(\displaystyle{ 2}\) oraz za igreki \(\displaystyle{ 3}\) i mamy wynik..
rozpatrujemy obroty (\(\displaystyle{ x}\) pochodzą od krawędzi, a \(\displaystyle{ y}\) od wierzchołków):
\(\displaystyle{ 1\times}\) identyczność: \(\displaystyle{ x_1^6 y_1^4}\)
\(\displaystyle{ 8\times}\) obrót wokół wysokości czworościanu, albo o \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) albo o \(\displaystyle{ 240^{\circ}}\), dla obu obrotów taki sam rozkład na cykle: \(\displaystyle{ x_3^2y_1^1y_3^1}\)
\(\displaystyle{ 3\times}\) obrót wokół osi łączącej środki prostopadłych do siebie krawędzi o \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\): \(\displaystyle{ x_2^2x_1^2 y_2^2}\)
zatem szukany indeks cyklowy to: \(\displaystyle{ \frac{1}{12}\left( x^6_1y^4_1 + 8x_3^2y^1_1y_3^1+3x^2_2x_1^2y^2_2\right)}\), podstawić pod iksy \(\displaystyle{ 2}\) oraz za igreki \(\displaystyle{ 3}\) i mamy wynik..
-
Gromo
- Użytkownik

- Posty: 74
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ków Tryb.
- Pomógł: 8 razy
Zliczanie kolorowan czworoscianu
Dzieki wielkie! -- 3 wrz 2012, o 19:21 --@adambak - niestesty myliles sie tutaj. Mamy roznie kolory i nie mozemy tego policzyc ze zwyklego indeksu cyklowego. Musimy tu policzyc punkty stale i je zliczyc.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zliczanie kolorowan czworoscianu
Moim zdaniem jest dobrze.
To jest właśnie średnia liczba punktów stałych, więc w czym problem?adambak pisze: \(\displaystyle{ \frac{1}{12}\left( x^6_1y^4_1 + 8x_3^2y^1_1y_3^1+3x^2_2x_1^2y^2_2\right)}\), podstawić pod iksy \(\displaystyle{ 2}\) oraz za igreki \(\displaystyle{ 3}\) i mamy wynik.
-
Gromo
- Użytkownik

- Posty: 74
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ków Tryb.
- Pomógł: 8 razy
Zliczanie kolorowan czworoscianu
Jest dobrze:) Sorry za zamieszanie, po prostu zobaczyłem błędne rozwiązanie i myślałem że jest poprawne, ale juz jest OK. Twoja metoda jest w porządku.