Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
321start
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ad
Podziękował: 3 razy

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: 321start »

\(\displaystyle{ x=y^3-y}\)
miodzio1988

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: miodzio1988 »

321start pisze:\(\displaystyle{ x=y^3-y}\)
Zacznij od rysunku
321start
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ad
Podziękował: 3 razy

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: 321start »

wiem, jak to wygląda, skoro się tak rozpisuje \(\displaystyle{ x=y(y-1)(y+1)}\) to wykres będzie przechodzić przez punkty (0,-1) ,(0,0) , (0,1).
miodzio1988

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: miodzio1988 »

To jaki problem ułożyć całkę?
ODPOWIEDZ