sprowadz do najprostszej postaci
sprowadz do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ 2n\left( n-5\right) -\left( n-k\right) \left( n+k\right) -5n\left( \frac{2}{5}k-2\right)}\)
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 21:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
sprowadz do najprostszej postaci
Wymnóż co się da, by pozbyć się nawiasów i potem uprość, co się da.
JK
JK
-
nowik1991
- Użytkownik

- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
sprowadz do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ 2n\left( n-5\right) -\left( n-k\right) \left( n+k\right) -5n\left( \frac{2}{5}k-2\right)}\)
To pomnóżmy troszkę:
\(\displaystyle{ 2n^{2}-10n-\left( n^{2}- k^{2} \right)-2nk+10n=}\)
\(\displaystyle{ 2n^{2}-10n-n^{2}+ k^{2}-2nk+10n=}\)
Poskracaliśmy co było chyba możliwe no i pozostaje nam:
\(\displaystyle{ = n^{2}-2nk+ k^{2} = \left( n-k\right) ^{2}}\)
Wiemy to ze wzoru skróconego mnożenia.
To pomnóżmy troszkę:
\(\displaystyle{ 2n^{2}-10n-\left( n^{2}- k^{2} \right)-2nk+10n=}\)
\(\displaystyle{ 2n^{2}-10n-n^{2}+ k^{2}-2nk+10n=}\)
Poskracaliśmy co było chyba możliwe no i pozostaje nam:
\(\displaystyle{ = n^{2}-2nk+ k^{2} = \left( n-k\right) ^{2}}\)
Wiemy to ze wzoru skróconego mnożenia.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 22:55 przez nowik1991, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ewelinakor
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 27 sie 2012, o 21:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko/Kraków
- Pomógł: 1 raz
sprowadz do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ = (n-k)^2}\)nowik1991 pisze: \(\displaystyle{ = n^{2}+ k^{2} - 2nk}\)
Co byś tutaj jeszcze uprościł?
