Wyznacz ogólny wyraz następujących ciągów geometrycznych

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
error132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna

Wyznacz ogólny wyraz następujących ciągów geometrycznych

Post autor: error132 »

a) \(\displaystyle{ 1,2,4,8...}\)
b) \(\displaystyle{ 2,8,32,128...}\)
c) \(\displaystyle{ 1,3,9,27...}\)
d) \(\displaystyle{ 1, \frac {2}{3}, \frac {4}{9}, \frac {8}{27} ...}\)
e) \(\displaystyle{ 1,-2,4,-8...}\)
f) \(\displaystyle{ \frac {3}{4}, 1, \frac {4}{3}, \frac {16}{9}...}\)
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36054
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Wyznacz ogólny wyraz następujących ciągów geometrycznych

Post autor: Jan Kraszewski »

Z czym masz problem? Pierwszy wyraz znasz, wyznaczasz iloraz i korzystasz ze wzoru.

JK
error132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna

Wyznacz ogólny wyraz następujących ciągów geometrycznych

Post autor: error132 »

A możesz powiedzieć jak to zrobić? Bo ja z tego jestem zielony.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2148
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Wyznacz ogólny wyraz następujących ciągów geometrycznych

Post autor: wujomaro »


Wyznaczas stałą ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{a_{n}}{a_{n-1}}=q}\)
Pozdrawiam!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36054
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Wyznacz ogólny wyraz następujących ciągów geometrycznych

Post autor: Jan Kraszewski »

wujomaro pisze:Wyznaczas stałą ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{a_{n}}{a_{n-1}}=q}\)
Nie tyle stałą, co iloraz. Przy czym jeśli wiemy, że ciąg jest geometryczny, to wersja \(\displaystyle{ q=\frac{a_2}{a_1}}\) jest najprostsza.

JK
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2148
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Wyznacz ogólny wyraz następujących ciągów geometrycznych

Post autor: wujomaro »

Jan Kraszewski pisze:Nie tyle stałą, co iloraz.
No tak, przepraszam.
I rzeczywiście, znamy pierwsze dwa wyrazy, więc można podzielić \(\displaystyle{ \frac{a_{2}}{a_{1}}}\). Najmniej liczenia.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ