A: \(\displaystyle{ \left( x^2+2 \right) \left( x^2-4 \right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle -2; 2 \right\rangle}\)
B: \(\displaystyle{ |y^2-4| \le 0}\)
zbiór pusty?
Czy w takim razie produkt kartezjański istnieje? Rysujemy tylko obszar na osi OX czy to koniec zadania?
iloczyn kartezjański
-
falent
- Użytkownik

- Posty: 115
- Rejestracja: 16 sie 2012, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Moniuszki 1A
- Podziękował: 10 razy
iloczyn kartezjański
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 19:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
przem_as
- Użytkownik

- Posty: 105
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 10 razy
iloczyn kartezjański
Zbiór \(\displaystyle{ B}\) nie jest pusty. Zobacz dla jakich \(\displaystyle{ y}\), wyrażenie spod wartości bezwzględnej się zeruje.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 19:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
falent
- Użytkownik

- Posty: 115
- Rejestracja: 16 sie 2012, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Moniuszki 1A
- Podziękował: 10 razy
iloczyn kartezjański
\(\displaystyle{ f(x)= |x^2-4|}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases}x^2-4 \ \ \ x \in (-\infty, -2\rangle \cup \langle 2;\infty) \\ -x^2+4 \ \ \ x \in ( -2; 2) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x^2-4 \le 0}\) \(\displaystyle{ x \in \left\langle -2;2 \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ -x^2+4 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x^2-4 \ge 0}\) \(\displaystyle{ x \in (-\infty;-2\rangle \cup \langle 2;\infty)}\)
czy jednak to punkty \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ 2}\) są rozwiązaniem?
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases}x^2-4 \ \ \ x \in (-\infty, -2\rangle \cup \langle 2;\infty) \\ -x^2+4 \ \ \ x \in ( -2; 2) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x^2-4 \le 0}\) \(\displaystyle{ x \in \left\langle -2;2 \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ -x^2+4 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x^2-4 \ge 0}\) \(\displaystyle{ x \in (-\infty;-2\rangle \cup \langle 2;\infty)}\)
czy jednak to punkty \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ 2}\) są rozwiązaniem?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 19:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
iloczyn kartezjański
W istocie \(\displaystyle{ B=\{-2,2\}}\), tylko po co ten cały dziwny rachunek? Przecież tu nic nie trzeba liczyć.
JK
JK