Witam, miałem do zrobienia sprawozdanie z doświadczenia pod tytułem wyznaczenie częstotliwości drgań generatora akustycznego metodą rezonansu. Wszystko zrobiłem oddałem sprawozdanie a wykładowca cofnął je ponieważ w wynikach były błędy dotyczące cyfr znaczących. I tu jest problem gdyż nie rozumiem tego na liczbach całkowitych, na ułamkach jeszcze jako tako. Mógłby mi ktoś pomóc to poprawić? Oto moje wyniki :
\(\displaystyle{ \nu=1575 \pm 94\\ \\
\nu=2103 \pm 90\\ \\
\nu=948 \pm 99}\)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Częstotliwość drgań generatora akustycznego - cyfry znaczące
-
Krakusinho
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 1 raz
-
Fiz
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 11 sie 2012, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Częstotliwość drgań generatora akustycznego - cyfry znaczące
Zaokrąglaj do pierwszej cyfry nie będącej zerem (Wyjatek zrób jeśli pierwsza jest 1. Z 2 też się spotkałem, ale nie praktykuję. Ogólnie ja zawsz robię dla 1 i nigdy dla 2. Ale tym to już najlepiej, żeby się specjalista wypowiedział, gubię się jeszcze w tych wyjątkach). To co napisałem odnosi się do niepewności. Natomiast wartość mierzonej/obliczonej wielkości zaokrąglasz tak jak zaokrągliłeś niepewność (czyli jeśli niepewność np. do setek, to mierzoną/obliczoną wielkość też do setek).
Czyli dla przykłądu
\(\displaystyle{ 94 \approx 90}\)
\(\displaystyle{ 1575 \approx 1580}\) (ponieważ, niepewność zaokrągliłeś do 90, czyli do dziesiątek).
Ostatecznie: \(\displaystyle{ \nu = 1580 \pm 90 Hz}\).
I nie zapomnij o jednostkach.
Czyli dla przykłądu
\(\displaystyle{ 94 \approx 90}\)
\(\displaystyle{ 1575 \approx 1580}\) (ponieważ, niepewność zaokrągliłeś do 90, czyli do dziesiątek).
Ostatecznie: \(\displaystyle{ \nu = 1580 \pm 90 Hz}\).
I nie zapomnij o jednostkach.
-
Krakusinho
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 1 raz